Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De hemska olyckorna på studentflaken vi aldrig får glömma

- 20/05/2018, 21:50 -

Snart är det studenttider och de som tar studenten ska skapa fina och härliga minnen. Flera tragiska händelser har skett genom åren just då när studenterna är som allra gladast under flakturen. Här är de tragiska händelserna vi aldrig får glömma.

Studenttiden ska vara en av de finaste och minnesvärda stunderna i livet. Många studenter runt om i landet åker studentflak med sin klass för att fira sin student men det är inte helt riskfritt att åka flak. 

Flera tragiska händelser under studentfiranden har inträffat genom åren. Här är händelserna på studentflaken vi aldrig får glömma.

2016

Den tionde juni 2016 åkte ett glatt gäng studenter runt i Visby på sitt studentflak sent på kvällen. Studenten Alex Backéus ramlade av studentflaket och hamnade mellan traktorn och släpet. 19-åringen skadades så svårt att han avled senare på sjukhuset, enligt Aftonbladet.

2014

I Kungsbacka föll en student från flaket, slog i huvudet i asfalten och fick allvarliga skador. Samma år avbröts studentkortegen i Västerås efter att flera studenter ramlat av från studentflak och skadat sig så allvarligt att de fått föras till sjukhus. 

Runtom i landet kom också andra rapporter in om studenter som skadades allvarligt efter de tappat balansen och fallit ner från studentflaken, enligt Dagens Nyheter.

Anel Kozar skulle ha ett härligt studentfirande i Trollhättan. Han satte sig på en upphöjd uppbyggnad på studentflaket med ryggen mot färdriktningen. Precis när lastbilen skulle passera under en viadukt slår Anels huvud i Kungsbron och han ramlade ner på flaket.

Det gick så illa för Anel att han hamnade i koma i 13 dygn. Idag har han fortfarande men för livet, skrev Expressen tidigare i en artikel.

Studentflak
Polisen vill att studenterna ska följa reglerna som finns och ta hand om varandra. Bildkälla: JUREK HOLZER / SvD / TT.

Det här ska du undvika när du är på ett studentflak

De här reglerna vill polisen att du ska följa och tänka extra noga på under tiden du åker studentflak:

1. Att dricka alkohol på studentflak är egentligen ingen bra kombo alls. Är du under 20 år får du heller inte ha med dig starkare dryck än folköl.

2. Se till att ni inte är för många passagerare och att alla står eller sitter säkert ombord. Det har hänt att fordon har tippat när för många passagerare har stått på samma sida – sprid ut er.

3. Se till att det inte finns farliga ojämnheter som kan leda till att ni ramlar, eller att några vassa kanter finns som kan öka risken för att ni gör illa er.

4. De skyddsräcken som ska finnas på studentflaken ska vara minst 110 centimeter höga. Alla armar och ben ska hållas innan för räckena. 

5. Säten eller bänkar ska sitta fast och ingenting får kastas från flaket.

Glöm inte att ha kul och ta hand om varandra!

Visste du att det finns vissa saker man inte får skriva på studentflaket? Läs mer om det här. Det finns även vissa ord som du inte får skriva på din studentmössa, har du koll på vilka? Det kan du läsa om här.

Se mer i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tar du studenten i år?