Det finns saker du inte får skriva på studentflaket
3 saker du absolut inte får skriva på ditt studentflak - Foto: TT

3 saker du absolut inte ska skriva på ditt studentflak

Något som många ser fram emot är att åka studentflak. Men vad bör man tänka på och vad ska man absolut inte skriva på studentflaket? Nyheter24 har pratat med juristen Johanna Berg.


Ska du ta studenten i år? 

Då kanske du och din klass kommer att åka studentflak efter utspringet. De flesta brukar välja att skriva något på en stor banderoll som sedan fästs på studentflakets sida. Vi har tidigare skrivit om saker du inte får skriva på din studentmössa, det kan du läsa mer om här

Här har vi listat några saker du absolut inte borde skriva på ditt studentflak. Nyheter24 hörde av sig till juristen Johanna Berg, som berättade om tre saker du som student absolut borde undvika skriva på banderollen för att undvika rättsliga efterspel.

1. Kränkningar 

– Om en person pekas ut på ett negativt sätt kan det bli fråga om förtal eller förolämpning. Personen som blir utpekad måste dock anmäla personligen eftersom polisen annars inte kan göra något. Det faller inte under allmänt åtal, berättar Johanna Berg för Nyheter24.

2. Rasism 

– Rasistiska uttryck eller symboler kan i vissa fall utgöra förargelseväckande beteende om det är fråga om ett utryck som väcker allmänhetens irritation och ilska. Om en viss folkgrupp utpekas särskilt kan det också bli fråga om hets mot folkgrupp, berättar hon och fortsätter: 

– Det är alltid svårt att uttala sig på förhand om vad som kan klassificeras som brottsligt. 

3. Sexism 

– Sexistiska utryck kan bedömas som förargelseväckande beteende. Om det sexistiska innehållet riktar sig mot en viss person kan det istället vara frågan om ofredande. 

Var inte oskön

Men det finns också saker som bara helt enkelt inte är fräscht att skriva på studentflaket. För att summera det hela. Var inte oskön utan gå på din magkänsla. Finns det någon som skulle ta illa upp av studentflaket? Välj då något annat. Så att alla kan få en fin dag.

Här är ett exempel på en banderoll som inte är fräsch. 

Bildkälla: Instagram

Här kan du läsa om vad Peg Parnevik tyckte om just den här banderollen

Använd sunt förnuft, tänk en extra gång och så ska det nog inte vara några problem. 

Vill du läsa om 10 ord du inte får skriva på din studentmössa? Det kan du göra här! Eller om Sveriges coolaste utspring? Det kan du se här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tagit studenten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

SAS skilsmässnota kan kosta över miljarden

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor. Ovanpå det landar en miljardsmäll för jurister och rådgivare, rapporterar norska medier.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.