Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Portar nazister – nu hyllas pizzerian i Ludvika

- 02/05/2018, 21:05 -

Efter att Titanic restaurang och pizzeria i Ludvika fick in en kund som uttryckte nazistiska åsikter och var hotfull mot kunder, gjorde pizzeriaägaren Serkan Abika
 ett starkt ställningstagande. Nu hyllas pizzerian på nätet.

En pizzeria i Ludvika har fått en hel del positiv uppmärksamhet online efter att de delat med sig av ett inlägg på Facebook. Inlägget har fått hundratals likes och reaktioner och hyllas av Facebookanvändare från hela landet.

Bildkälla: Faksimil Facebook

Serkan Abika som äger Titanic restaurang och pizzeria berättar om händelsen som inspirerade inlägget.

– Det började med att vi fick in en beställning på telefon. När personen som ringde in kom för att hämta beställningen började han provocera en familj som satt där och åt med sina två barn, säger Serkan till Nyheter24.

– Jag gick fram till honom och sa att han behövde lugna ner sig. Då började han säga rasistiska saker till mig, “blattejävel”. Jag blev väldigt förvirrad först. Men sen såg jag swastikan som han hade på sin skjortficka. Jag insåg då att han var från gruppen, NMR, förklarar Serkan. 

Sedan visade Serkan mannen ut ur pizzerian. Till Nyheter24 berättar han att han hade nekat mannen från första början – om han vetat att mannen var från NMR.

Har det hänt något efter händelsen?

– Ja, idag fick vi ett par beställningar från privat nummer som inte hämtades upp. Vi misstänker att det är i samband med vad som hände. Men vi ångrar ingenting. Vi tycker att alla pizzerior och matställen i området ska ta ställning och neka dem, förklarar Serkan. 

Ett beslut som nu hyllas  av både Ludvikabor och människor bosatta i andra delar av landet. Inlägget har fyllts med kommentarer och stöd. 

Bildkälla: Faksimil Facebook

Vissa var redo att åka från andra städer för att besöka pizzerian.

Bildkälla: Faksimil Facebook
Bildkälla: Faksimil Facebook
Medan andra kunde se viss ironi i situationen.

NMR rekryterar utanför högstadieskolor

Händelsen som Serkan berättar om ägde rum under 1 maj efter att NMR hade demonstrerat i Ludvika. Enligt kriminalkommissarie Christina Hallin som befann sig på plats ska det ha handlat om cirka 300 personer från olika delar av Sverige som gått i NMR-ledet.

NMR, som ofta beskrivs som Sveriges våldsammaste nazistorganisation, uppmärksammades nyligen av DN gällande deras försök att styrka sin närvaro i Ludvika. I artikeln beskrivs hur NMR har samlats nära mellan- och högstadieskolor i staden i hopp om att rekrytera nya medlemmar. Något som väckt ilska och rädsla hos många. 

– Det är det jag blir så irriterad över, att man krymper och backar. Men de marscherar ju här på gatorna i stan och säger att ”vi är här nu, vi vaktar Ludvikabornas gator”. Det är helt absurt, sa Göran Törnqvist, rektor på Lorensbergaskolan, till DN

Möttes av motstånd

På plats fanns också ett tusental motdemonstranter. En av dem var Linuz Hultgren som själv kommer från Ludvika. Han berättar om varför han själv valde att demonstrera. 

– Jag blir så jävla förbannad, just eftersom det står mig så nära hjärtat. Men vi var ju så många fler än dem, vilket kändes fantastiskt. Jag skulle gissa på att vi var omkring 1000 människor, säger han. 

Känner du att de har märkts av mer i området? 

– De har börjat göra reklam för valet. Så de har stått väldigt mycket på gatorna och vid affärer och sådär. Sen har man ju sett deras affischer här och var, men de flesta är ju nedrivna. 

Enligt Linuz verkar NMRs närvaro inte ha gjort Ludvikabor rädda, utan snarare starkare i sitt motstånd. 

– Jag skulle nog säga att de flesta verkar känna hat, för att vara ärlig. Jag upplever att folk har blivit mycket mer medvetna om allvaret. Och folk har fått större kunskap om vad NMR verkligen står för. Förut var det mer “Ja de är nazister och det är jättedåligt” , men nu tar folk verkligen ställning och står emot. Vilket är så nice, säger Linuz. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du någonsin träffat på NMR?