Måndag 20 Sep
Stockholm

Nu börjar nya reglerna för A-traktor gälla – här är allt du behöver veta

A-traktor
Testa dina kunskaper om A-traktorer. Foto: Wikimedia/TT

Den 20 maj, alltså nu på söndag, träder de nya reglerna i kraft. Här är allt du måste ha koll på när det gäller A-traktorer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 20 maj 2018 är det dags. Då kommer livet blir lite jobbigare för dig som gillar att köra runt i din A-traktor. 

De nya reglerna införs för att det ska bli säkrare med A-traktorer, men vad innebär egentligen de nya reglerna?

  • Nya besiktningsregler

Från och med 20 maj är det besiktningsplikt på A-traktorer. Det innebär alltså att du måste ta din traktor till bilprovningen och få den besiktigad. Besiktningen gäller sedan i 24 månader, alltså två år. 

Från den 1 januari i år har du kunnat provbesikta din A-traktor. Om du har gjort det och den gått igenom besiktningen är det bara att köra på. Du kan provbesikta fram till 19 maj, så om du hittar en tid hos bilprovningen innan dess är det kanske en bra idé. Du kan besikta A-traktorn på alla ställen där man besiktar personbilar.

Om du glömt provbesikta får du köra bästa möjliga väg till bilprovningen för att besikta traktorn – kom bara ihåg att följa trafikreglerna, du får så klart inte köra på motorväg även om det är "kortast väg". 

I regel är det du själv som avgör vilken som är bästa vägen. Om du upplever att en väg inte är den kortaste men är säkrare och lättare att köra kan du välja den, även om det finns en väg som är lite kortare med mer svårkörd. 

Tänk på att du inte kommer att få hem något papper eller påminnelse från bilprovningen, det är upp till dig att själv boka tid och ta dig dit. 

  • Vad kommer kollas på besiktningen?

En viktig sak som bilprovningen kollar på är att din A-traktor faktiskt inte kan köras fortare än 30 kilometer i timmen. Så om du har trimmat traktorn kan du få problem med att undvika körförbud. 

Man kollar också så att axelbredden är rätt, att traktorn har dubbla växellådor och att det finns varningstriangel när fordonet körs. Det är också viktigt att din A-traktor har ett synligt chassinummer. Mer om besiktningen kan du läsa om hos Bilprovningen

Hur bra koll har du på A-traktorer? Testa dina kunskaper här!

Har du besiktat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela