Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

börjar och slutar pollensäsongen – här är allt du behöver veta

- 15/05/2018, 17:17 -

Pollenallergi är riktigt jobbigt för många. För de som är allergiska mot alla typer av pollen, alltså trädpollen, gräspollen och gråbo pågår säsongen i flera månader. Här får du veta allt om när de olika säsongerna börjar och slutar.

Nu är pollensäsongen i full gång och de senaste veckornas varma väder har gjort att det blommar för fullt i skog och mark. Trevligt såklart med grönska men mindre kul för de som är allergiska. 

Ofta resulterar allergin i rinnande näsa, nysningar, kliande ögon och svårigheter att andas. Här kan du läsa om fem tecken på att du är allergisk mot pollen – utan att veta om det. 

De olika typerna av pollen ger besvär olika tider på under våren, sommaren och hösten. Man kan vara allergisk mot en eller flera av dem, det skriver Astma och Allergilinjen

Björkpollen
Många är allergiska mot björkpollen. Bildkälla: Janerik Henriksson / TT

Trädpollen

Pollen som kommer från olika träd är det som tidigast ger symtom. Redan tidigt på våren, i början av mars, kan olika träd börja blomma. Lövträd som al och hassel blommar tidigt och ännu tidigare om du bor i de södra delarna av Sverige. Ett annat träd som ofta ger pollenallergiker besvär är björken, björk är vanligt i Sverige och har en kort men intensiv säsong. Är man allergisk mot björk är det vanligt att man också är allergisk mot al och hassel. Trädpollensäsongen börjar tidigt i mars och slutar i mitten av juli, skriver pollenkoll.se.

Gräspollen

Säsongen för gräspollen når sin pik under högsommaren men börjar i maj och håller på till mitten av september. Men de som är allergiska kan i värsta fall ha besvär från april till oktober. Är man allergisk mot en typ av gräspollen är man ofta känslig mot flera. Då det är varma och torra sommardagar med svag vind är halterna av gräspollen som högst. Gräspollen innefattar ängsväxande gräs som timotej, men också sädesslag och vass, skriver pollenkoll.se.

Nyser av pollenallergi
För de som är allergiska mot alla sorters pollen pågår säsongen från mars till oktober. Bildkälla: Fredrik Sandberg / SCANPIX/ TT

Gråbo

Gråbo växer i hela Sverige utom de inre delarna av norra Norrland och är en blommande växt. Gråbon är den typ av pollen som blommar senast och säsongen pågår från början av juli till september. Kryddväxter som exempelvis av basilika och oregano tillhör samma växtfamilj som gråbo och därför kan personer som är allergiska mot gråbo också känna symtom om man äter mat smaksatt med dessa kryddor, skriver pollenkoll.se.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att du som är pollenallergiker faktiskt borde skippa alkoholen, eftersom den kan göra det värre. Det kan du läsa mer om här.

Är du pollenallergiker?