Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du inte dricka alkohol om du är pollenallergiker

- 16/06/2018, 22:03 -

Det är varmt och skönt ute och ett glas vin i solen med vännerna kanske lockar efter en lång arbetsdag. Men om du är pollenallergiker borde du faktiskt skippa alkoholen, eftersom den kan göra det värre.

Är du pollenallergiker så har du nog koll på hur jobbigt det har varit den sista tiden. Nysningar, rinniga och röda ögon, svårt att andas och trötthet. Men om du är en av alla som gillar att gå på AW efter jobbet, eller gärna dricker lite bubbel ute i solen, så har vi jobbiga nyheter. 

Det är nämligen så att pollenallergiker bör undvika alkohol under pollensäsongen, då alkoholen förvärrar situationen. Faktiskt, så borde du undvika alkoholen överhuvudtaget under sommarens varmaste dagar. Varför, kan du läsa om här

Cosmopolitan har pratat med Pixie McKenna, som är läkare på The London Clinic. I intervjun förklarar McKenna varför just pollenallergi och alkohol kan bli en riktigt knepig mix. Allt handlar om histamin, ämnet som många allergitabletter är ämnade att motverka. 

– När vårt immunförsvar reagerar släpper det ut histamin, som en varning för något de identifierar som skadligt för kroppen. Det är lite som ett sprinklersystemet när det börjar brinna, säger Pixie till Cosmopolitan och fortsätter: 

– Alkoholhaltiga drycker innehåller histamin, det ämnet som vi försöker försvara oss mot när man har hösnuva. Eftersom alkohol innehåller varierad mängd ämnen som frisätter histamin så är det kontraproduktivt att få i sig ämnen som frisätter histamin i kroppen samtidigt som du äter antihistamin, det ena tar ut det andra.

Och enligt experter så är rödvin framförallt den alkoholsorten som är värst, det eftersom vinet innehåller mycket histamin. Men Pixie berättar också att det finns andra saker som inte är så bra med att äta allergitabletter innehållande antihistamin, samtidigt som man dricker alkohol. 

– Alkohol kan öka de potentiellt lugnande effekterna av antihistaminer, så de två är inte en bra kombination, säger hon till Cosmopolitan.

Visste du att du inte borde vara i solen om du äter vissa läkemedel? Om du äter dessa fyra läkemedel borde du undvika solen, läs mer om det här

Är du allergisk mot pollen?