Farligt utsläpp i Södertälje efter strömavbrott
Stor risk för kemutsläpp vid Astra Zeneca i Södertälje. - Foto: LEIF R JANSSON/TT , Google Maps

Risk för kemutsläpp vid Astra Zeneca – efter stort strömavbrott

Stora delat av Stockholms län har drabbats av ett stort strömavbrott där hela Södertälje just nu står utanför utan ström. Det finns även uppgift om risk för kemutsläpp vid Astra Zeneca


Under onsdagsmorgonen blev det strömlöst i hela Södertälje kommun i Stockholms län. Det uppger energibolaget Telge som skriver på sin hemsida att det hela "ligger utanför Telge Nät". Enligt Aftonbladet har även andra delar av länet drabbats av ett omfattande strömavbrott.

Risk för kemutsläpp vid läkemedelsföretaget. Bild: Leif R Jansson/TT

Bland annat står flera hushåll i Nynäshamn och Ekerö just nu utan ström. När strömmen åter ska vara igång igen finns det i nuläget inga uppgifter om. Däremot har felet lokaliserats till Vattenfall som fått fel på en ledning i en transformatorstation.

Dessutom finns risk för kemutsläpp på läkemedelsföretaget Astra Zeneca på grund av strömavbrottet. Enligt Aftonbladet ska flera brandstationer och poliser ha ryckt ut till området där företaget finns.

Det ska finnas en risk att en reaktion som bildats i en tank med epiklorhydrin och sprit kan läcka ut och det kan kan innebära riktig fara för allmänheten.

– Det är riktigt allvarligt. Det finns en överhängande risk att det kan komma ut. Astras personal har utrymt och vi är på väg att gå upp i stabsläge på ledningscentralen, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar, till Aftonbladet.

Epiklorhydrin är ett giftigt, brandfarligt och frätande ämne.

Det är även stopp i pendeltågstrafiken söder om Stockholm. Anledningen är elfel, uppger SL på sin hemsida. SL skriver där att de "saknar prognos på hur länge detta beräknas pågå."

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du utan ström?
Tack för din röst!