Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säger rösten "yanny" eller "laurel"? Här är svaret

- 17/05/2018, 10:07

Igår förbryllades hela internet över en mystisk robotröst som sa ett ord. Folk kunde inte komma överens om rösten sa "yanny" eller "laurel". Nu har originalet dykt upp som sätter stopp på alla diskussioner.

Det var under gårdagen som en mystisk robotröst dök upp på internet. Den skumma rösten sa ett ord, och du kan läsa mer om det här. Men exakt vad rösten sa kunde folk inte komma överens om, och ljudet började snabbt kallas för nya "the dress". 

Det började med att influencern Cloe Feldman delade en video och frågade vad folk hörde för ord – “Yanny” eller “Laurel”. Och bråket var ett faktum.

Under hela gårdagen debatterades det friskt och man sökte efter förklaringar. Vad som egentligen gör att folk hör olika kan ha att göra med vilken volym, tonhöjd och bas du spelar upp klippet i. 

Med en lägre röst och mer bas lutar det mer åt “laurel”. Högre tonhöjd och mindre bas – ja, då har vi “yanny”.

Under gårdagen var det ingen som visste vad som egentligen var rätt. Men nu har en Redditanvändare lyckats hitta originalet. 

Det rätta ordet är "laurel"!

Laurel
Ljudet kommer från sajten Vocabulary.com

Det är på sajten Vocabulary.com som man hittar originalljudet. Sajten har ett inspelat ljud för att man ska kunna lära sig hur ordet bör uttalas. 

Enligt Buzzfeed så uppstod förvirringen när ljudet från sajten spelades in från en högtalare. Då ändrades ljudets karaktär och folk började tycka att det lät som att rösten sa "yanny". 

Även om man nu vet att det egentligen ska vara "laurel" kan man höra en underton av ljudet "yanny" om man lyssnar noga. Hör själv i klippet ovan!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.