Stockholm

Man gjorde 13-årig flicka gravid – nu får han 95 000 i skadestånd

2016 gjorde en man i 50-års åldern en 13 årig flicka med barn. Nu får han 95 000 kronor i skadestånd efter att ha friats i Svea hovrätt från misstanke om våldtäkt mot barn.


Läs mer

För två år sedan, 2016, blev en man i 50-årsåldern gripen efter att polisen fått ett tips om att han hade gjort en 13-årig flicka gravid. Med hjälp av DNA-test kunde man visa att det var han som var pappa till det ofödda fostret, skriver Expressen

Mannen blev åtalad misstänkt för våldtäkt av barn och blev dömd till två och ett halvt års fängelse i tingsrätten. Men senare friad efter att ha överklagat i hovrätten.

Ska ha varit omedveten under samlaget

Både i tingsrätten och hovrätten så förklarade mannen att han inte kunde ges skulden för att flickan blivit gravid. Han ska enligt egen utsago sovit under hela samlaget och således varit helt omedveten om vad som hade skett.

Hoppades på att hustrun skulle vakna

Flickan uppgav i sitt vittnesmål att mannen sovit bredvid sin hustru under samlaget. Hennes motiv var att hon hoppades att frun skulle vakna och sedan lämna sin man när hon upptäckt vad som skett.

Försvaret hade även kallat ett expertvittne till rättegången för att redogöra hur stor risk det är att man inte vaknar under ett samlag. Mannen friades senare i Svea hovrätt.

Hovrätten ansåg att det var för svårt att bevisa om mannen verkligen sov eller inte vilket sedermera blev avgörande för skuldfrågans bedömning. 

Blev beviljad skadestånd på 95 000 kronor

Efter att ha suttit häktad i fyra månader så släpptes mannen fri. Därefter begärde mannen 227 000 kronor i skadestånd för både lidande och förlorade arbetsinkomster.

JK skriver i deras beslut att de beviljar mannen 95 000 kronor i skadestånd, plus 1678 kronor för ombudskostnader. 

Anledningen till att de avslog mannens begäran om 105 708 kronor för förlorad arbetsinkomst beror på att mannen inte kunnat bevisa att han haft någon förlorad inkomst eller anställning under tiden han var frihetsberövad.

Läs mer: 4,3 miljoner kronor i skadestånd för fildelning – av en film

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.