Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

4,3 miljoner kronor i skadestånd för fildelning – av en film

- 17/12/2013, 16:37
Största fildelningsfallet i Sverige avgjordes i dag.
1 av 4

Största fildelningsfallet i Sverige avgjordes i dag.

Fildelaren döms att betala 4,3 miljoner i skadestånd samt villkorlig dom och samhällstjänst.
2 av 4

Fildelaren döms att betala 4,3 miljoner i skadestånd samt villkorlig dom och samhällstjänst.

JESSICA GOW / SCANPIX

Nedlagda sajten Swebits.
3 av 4

Nedlagda sajten Swebits.

Faksimil

Gustav Nipe, ordförande för Ung Pirat.
4 av 4

Gustav Nipe, ordförande för Ung Pirat.

Nyheter24

En 28-åring delade filmen Beck – Levande begravd på Swebits. I dag föll domen: 4,3 miljoner i skadestånd.

SALA. En 28-årig man från Sala döms till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst för brott mot upphovsrättslagen. Mannen fildelade över 500 filmer och teveserier på torrentsajten Swebits. Över hälften av filmerna delades innan de ens släppts. 

En av filmerna som mannen delade ut var filmen Beck – Levande begravd. För det döms mannen att betala 4,3 miljoner kronor i skadestånd till Nordisk Film.

Ung Pirats förbundsordförande Gustav Nipe är upprörd över domen. 

– Det är väldigt tragiskt att staten väljer att straffa fildelare så hårt, vi borde i stället tacka personen för hens kulturinsats, säger Gustav Nipe i ett pressmeddelande.

Fick hög status

Enligt Sveriges Radio har 28-åringen själv sagt att han inte tjänat något för att göra filmerna tillgängliga förutom att fick hög status på torrentsajten.

Rättsalliansens Henrik Pontén, som företrätt filmbolagen i målet, tycker att skadeståndet står i proportion till hur illegal fildelning påverkar filmproducenter. 

– Det höga skadeståndet visar vilka skador kreatörer och rättighetshavare drabbas av genom illegal fildelning av en film. Framöver kommer en rad processer där vi kommer att begära skadestånd för en eller flera filmer säger Henrik Pontén i ett pressmeddelande.

Vill att "upphovsgröten" ses över

Ung Pirat vill se lagförändringar och menar att mannen gjort en kulturgärning. 

– Att få ett sådant hårt straff för att göra något som miljontals svenskar sysslar med visar på hur omodern lagstiftningen är. Den enda framkomliga vägen är en radikal reform av upphovsgröten som tillåter kulturdelning, säger Gustav Nipe.