Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om sjukdomen "X" som kan döda miljoner

Nyheter | 14/03/2018 21:39

WHO har satt upp en ny sjukdom på listan över hot mot mänskligheten. Här är allt du behöver veta om mystiska sjukdomen "Disease X"

När Världshälsoorganisationen WHO sammanställde sin lista över farliga sjukdomar att hålla koll på inför 2018 fanns en helt ny sjukdom på listan, en sjukdom som potentiellt skulle kunna hota hela mänsklighetens existens: ”disease X”, eller ”sjukdom X”. 

Snabbt började folk undra vad den mystiska nya sjukdomen var för något, och hur man skyddar sig mot den. 

Men lås inte in dig i källaren med konservburkar och gasmask riktigt än. Det finns nämligen en liten hake.

Okej, vad är "sjukdom X” egentligen?

X är ingen faktisk sjukdom. Inte än i alla fall. 

X står för ”unexpected”, alltså oväntad, och syftar på en potentiell sjukdom som kan dyka upp under året. 

Efter ebola-utbrottet i Västafrika för några år sedan fick WHO mycket kritik för att man var dåligt förberedda på en potentiell pandemi. 

Att sätta upp ”sjukdom X” på listan över farliga sjukdomar är ett sätt att vara beredd på det som inte finns än, men som i framtiden skulle kunna hota stora delar av mänskligheten. 

– Det kan verka konstigt att lägga till X på listan, men hela poängen är att vi ska kunna vara flexibla när det gäller diagnostisering och vaccin, säger norska WHO-rådgivaren John-Arne Rottingen till The Telegraph.

Exakt hur den här oväntade sjukdomen kommer se ut vet alltså inte forskarna. Man vet heller inte när eller ens om den kommer. 

WHO anser att det kanske största hotet mot mänskligheten skulle kunna vara ett virus skapat av människor, eftersom människor inte skulle ha något naturligt immunförsvar mot en specialdesignad sjukdom. 

Man menar också att risken för sjukdomspridning är större nu än någonsin, eftersom människor och djur lever så nära varandra. 

Nu hoppas WHO att fler länder ska ta till förebyggande åtgärder för att rusta samhället för svåra sjukdomar. 

MER: Så vet du om dina flytningar är normala – eller om något är fel

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.