Nyheter24 testar
Nyheter24 testar PU:REST– Sverigest första öl gjord av renat avloppsvatten. - Foto: Bildkälla: cohn&wolfe;

Nu kommer ölen som är gjord på svenskt avloppsvatten – vi testade den

Nu kommer Sveriges första öl bryggd på svenskt renat avloppsvatten och den står Carlsberg och Nya Carnegiebryggeriet bakom. Men hur ser den ut och hur smakar den? Nyheter24 har testat den nya ölen.


Just nu lever vi i en värld som hotas av vattenbrist och idag finns det tekniker för att omvandla avloppsvatten till dricksvatten som är lika rent som kranvatten.  

Ölen heter Pure:st och är Sveriges första öl som är en pilsner bryggd på ekologisk pilsnermalt, ekologisk Spalter- humle, Brooklyn House lagerjäst och återvunnet vatten från Hammarby Sjöstadsverk. Alkoholstyrkan är 4,8 procent. 

Nyheter24:s reportrar Karl-Ander Lindahl, Sebastian Lundgren och Hannah-Fina Rohrmüller testade Sveriges första öl som just precis är bryggd på svenskt renat avloppsvatten. 

Men hur luktar den och hur ser den ut? 

Ölen är väldigt ljus och den har inte mycket bubblor eller skum. Lukten är inte speciell på något sätt utan Nyheter24 enades om att den luktade som en vanlig öl.

– Den ser nästan ut som äppeljuice, sa Karl-Anders Lindahl.

Men hur smakar en öl som är gjort av renat svenskt avloppsvatten kan man undra. Hannah-Fina Rohrmüller var skeptisk när hon fick höra att det hon drack var renat avloppsvatten.

– Jag tycker den smakar som en svag Corona, men jag har svårt att släppa att det är avloppsvatten vi dricker just nu, sa hon. 

Lindahl tyckte den smakade som en billig öl som man kan köpa inne i stan på vilken pub som helst. Och Sebastian Lundgren tyckte inte att det smakade som en vanlig öl, utan mer som en dålig IPA.

Nyheter24 testar Pures:st. Bildkälla: cohn&wolfe;

Vad blev slutbetyget av ölen?

Karl-Anders Lindbladh tyckte att ölen var en ganska tunn lager, men eftersom den är miljövänlig får den ett lite högre betyg av honom. Sebastian Lundgren höll med och tyckte att den var helt okej i smak.

Hannah-Fina Rohrmüller tyckte att det var en typisk mild öl men att den fick plus för att den var miljövänlig.

Ölprojektet är ett samarbete mellan Nya Carnegiebryggeriet, IVL Svenska Miljöinstitutet och Carlsberg Sverige. Ölen heter Pure:st, lanseras nu på fredag på bryggeriet och kommer att säljas på Systembolaget senare i sommar, från den 2 juli.

Se i klippet ovan när Nyheter24 testar ölen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du smaka ölen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.