Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg
Ångestpodden är en av de nominerade till "Årets podcast" vid Guldtuben. - Foto: Bildkälla: angestpodden/INstagram

Tjejerna bakom Ångestpodden: "Så hanterar du din svartsjuka"

Att vara svartsjuk kan vara riktigt jobbigt men när ångesten kryper på och blandas med svartsjukan kan det bli svårt att hantera. Nyheter24 träffade Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg som driver Ångestpodden. Här är deras tips.


Psykisk ohälsa är vår tids största folksjukdom och inte minst bland unga människor växer den för varje dag som går. På tio år har psykisk ohälsa ökat hos unga vuxna, 18-24 år, med 70 procent, enligt Socialstyrelsen.

Statistiskt sett drabbas var fjärde person någon gång under sitt liv av någon form av psykisk ohälsa och ungefär tre personer om dagen i Sverige tar livet av sig.

Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand driver Ångestpodden som handlar om psykisk ohälsa. De startade podden 2014 och har idag ungefär 150 000 unika lyssnare. 

Tjejerna är inte utbildade psykologer, läkare eller terapeuter. I podden pratar de utifrån deras egna erfarenheter och de bjuder ofta in gäster som de pratar om detta viktiga ämne.

Men hur föddes idén från början?

Ida och Sofie har känt varandra i över tio år. Ida har själv lidit av panikångest och Sofie har varit anhörig till personer som lidit av psykisk ohälsa. De bestämde sig för att starta en podd om psykisk ohälsa.

Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand är tjejerna bakom Ångestpodden. Bildkälla: Privat

Nyheter24 träffade Sofie och Ida för att prata om ångest, svartsjuka och dålig självkänsla. Här är deras tips på hur man ska hantera det.

De berättar att de tycker att första steget är att bli medveten om att man är svartsjuk och att vara öppen om det.

– Våga säg det till din partner. Det är jobbigt för er båda och det är något som ni båda måste jobba på men främst den personen som är svartsjuk, säger Sofie.

– Oftast så vill man inte se att felet ligger hos en själv utan att man lägger över det på sin partner och tänker ”hur kan hen göra såhär mot mig” och man spär på det där, säger Ida.

Men hur ska man göra när man känner att svartsjukan börjar smyga sig på?

– Stanna upp när en situation kommer som du tycker är jobbig. Fundera på om det ligger hos dig, är det svartsjuka som spökar och varför du just känner som du gör, säger Sofie.

– Och förstå att du måste jobba på det, tillägger Ida. 

Se intervjun med Ida och Sofie i klippet ovan där de ger fler tips på hur du kan hantera din svartsjuka.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Relaterat
Är du svartsjuk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

S: Sätt in militären mot gängen

Zlatan Ibrahimovic stoppas – får inte vräka hyresgäst på Östermalm

Zlatan Ibrahimovic blir inte av med hyresgästen han försökt vräka från huset på Östermalm – i alla fall inte än. Kronofogden går emot fotbollsstjärnans önskan, och väljer att invänta tingsrättens beslut.

Misstänkt dubbelmord i Norge

En person har efterlysts internationellt efter att två personer hittats döda i en lägenhet i den norska Kristiansand, skriver NTB.

Steg mot ny kärnkraft – men oklart när

Regeringen tar nu ett första steg för att göra det möjligt att bygga nya kärnkraftsreaktorer och på fler platser än i dag. Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte spå när en första ny reaktor skulle kunna stå klar.

Solna: Polisen rapporterar om trafikbrott

"På fyra platser inom Solna kommun rapporterades fyra fordonsförare. Detta skedde melllan klockan 08:34 till klockan 10:34.", skriver polisen på sin hemsida.

Så mycket pengar kan du ha rätt till – om ditt barn har adhd

Tusentals barn diagnostiseras med npf-diagnoser varje år. Du som förälder kan ha rätt till flera tusen i ersättning från Försäkringskassan i ett så kallat omvårdnadsbidrag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.