De menade att hennes BMI var "för högt"
Alexandra tog beslutet om försäkringen hårt - Foto: Privat

Alexandra fick inte teckna vanlig försäkring – på grund av sin vikt

26-åriga Alexandra ansökte om en sjuk- och olycksfallsförsäkring hos Trygg Hansa. Men ett tag senare fick hon hem beslutet om att hon blev nekade den. Det på grund av att hennes BMI "var för högt".


För ett tag sedan skulle Alexandra, 26, teckna en sjuk- och olycksförsäkring hos Trygg-Hansa. Efter att ha ansökt fick hon tillbaka ett beslut som gjorde hennes riktigt ledsen. 

Alexandra kunde inte få den önskade försäkringen på grund av att hennes BMI var "för högt" enligt Trygg-Hansas försäkringsmedicinska riktlinjer. 

– Jag har inte haft en försäkring på ett tag så nu sökte jag en ny. Jag valde dessa för att min pojkvän har försäkringar där och tänkte att det kunde vara skönt att ha på samma ställe. Men jag kunde inte få sjuk- och olycksfallsförsäkringen för att jag var för kort och vägde för mycket, de menade att mitt BMI var "för högt". Det är så sjukt, berättar Alexandra för Nyheter24

Alexandra berättar att hon tog beskedet hårt, och att hon hela livet har kämpat med sin självkänsla och att hon varit ledsen dagarna efter beslutet.

– Jag har hittat mig själv, jag ser ut som jag gör men försöker vara nöj med mig själv. Men nu efter det här så har jag haft svårt att sätta på mig kläder som jag vanligtvis har, nu ser jag bara "det höga BMI:et. 

Alexandra nekades försäkringen på grund av sitt BMI. Bildkälla: Privat

Alexandra menar att hon går fram och tillbaka i tankarna om hon ska kontakta Trygg-Hansa. Istället för sjuk- och olycksförsäkringen blev hon istället erbjuden enbart en olycksfallsförsäkring. 

 – Jag vill att alla ska få veta hur de gör, det känns som mobbning. Det är så himla sjukt. Min pojkvän blev förbannad och sa även upp sin försäkring på en gång. Vi hade planerat att skaffa alla våra försäkringar där men absolut inte nu, säger hon och fortsätter: 

– Det kändes kränkande att de erbjöd mig en olycksfallsförsäkring bara, men jag försöker samla mod till att ta samtalet och berätta för dem. 

Alexandra skrev sedan om det på sociala medier, där många blev arga över beslutet att neka henne försäkringen. 

– Det var en mamma som skrev att hennes 10-åriga son även fått samma beslut, vilket är sjukt. Folk har blivit förbannade, men många har också sagt att jag inte ska ta åt mig och vara nöjd med mig själv och säger att jag är fin. Det är jätteskönt att få den responsen och det har hjälpt mig.

När Alexandra la ut det på sociala medier var det många som blev förbannade över beslutet. Bildkälla: Privat

I ett mail berättar Joseph Borenstein, som är presschef på Trygg-Hansa, om företagets riktlinjer när det kommer till BMI.

– Övervikt är generellt sett en hälsorisk, exempelvis för hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck och diabetes samt besvär från ”rörelseapparaten” som exempelvis rygg och knän. Världshälsoorganisationen WHO betraktar ett BMI på över 30 som fetma. Från och med BMI 31 kan sjuk- och olycksfallsförsäkring erbjudas med en högre premie, förklarar Borenstein och fortsätter: 

– Har man ett BMI på 37 eller högre kan vi inte erbjuda en sjuk-och olycksfallsförsäkring utan vi erbjuder då en ren olycksfallsförsäkring med medicinsk invaliditet. 

BMI är ju bevisats att inte vara ett bra sätt att mäta övervikt, så hur kommer det sig att ni ändå går efter det? 

– Vi är medvetna om att det finns fler faktorer än BMI som kan ligga till grund för att bedöma risken för överviktsrelaterade sjukdomar och/eller besvär, till exempel spelar hur fysiskt aktiv man är roll. Det är dock svårt att beakta livsstil vid bedömningen och hur man lever kan också förändras över tid. 

Har ni tänkt på hur det kan uppfattas och tas emot av någon som blir nekad på grund av det?

– Vi har full förståelse för att man kan bli besviken eller upprörd om man inte får den försäkring man har sökt. Vi vill kunna erbjuda så många som möjligt försäkring, men ibland är det inte möjligt på grund av medicinska skäl. Om man inte är nöjd med vårt beslut kan man be att få det omprövat hos oss och om man därefter inte är nöjd med beslutet kan man överklaga det till Personförsäkringsnämnden.

Vad är BMI?

Man har tidigare använt BMI, eller kroppsmasseindex, för att avgöra relationen mellan längd och för att avgöra under-, normal- eller övervikt. Men idag är det ett kritiserat mått.

Nya studier har faktiskt visat att ett högt BMI inte behöver betyda att någon har högre risk för exempelvis hjärtproblem eller diabetes. Det behöver heller inte innebära att man lever ett "ohälsosamt" liv.

I studien som publicerades i International Journal of Obesity så hade 47 procent av dem som var överviktiga, enligt deras BMI, en hälsosam riskprofil, har Dagens Medicin tidigare skrivit.

/
BMI
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en försäkring?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Verk kräver mer pengar till förvar

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.