Gröna och röda linjen påverkas av SL
Det blir kaos på främst gröna linjen i sommar. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix/TT, Fredrik Sandberg/Scanpix/TT, SL

Kaos på gröna linjen i sommar – så påverkas resenärerna

I sommar kommer flera arbeten ske längs Stockholms tunnelbanas gröna linje – och det kommer påverka resenärerna mycket. Även den röda linjen påverkas. Här är allt du behöver veta om hur resvägarna ändras och varför SL beslutat att reducera trafiken.


Alla som bor i, eller planerar att besöka, Stockholm framöver kan redan nu förbereda sig på en kaosartad sommar. Det är nämligen så att trafikförvaltningen vill öka säkerheten och tillgängligheten på utvalda tunnelbanestationer. Som en följd av detta kommer resenärer på den gröna linjen söder om Slussen påverkas av trängsel, extremt förlängda restider – och många byten.

Det kommer bli kaos i sommar i Stockholms tunnelbana. Bild: Fredrik Sandberg/Scanpix/TT

– Vi förstår att många frågar sig varför vi gör så många stora ingrepp samtidigt, säger Mikael Nysten, chef för sektion tunnelbana på trafikförvaltningen i ett pressmeddelande.

Nysten fortsätter med att förklara att åtgärderna är nödvändiga och att det inte går att skjuta på arbetet. Resenärer som påverkas uppmanas att välja alternativa resvägar eller att undvika rusningstid. SL:s app kommer vara uppdaterad med aktuell trafikinformation i sommar.

Så här påverkas alltså gröna linjen och dess resenärer:

Mellan den 11 juni och 19 augusti så renoveras plattformarna vid tunnelbanestationerna Gullmarsplan och Skärmarbrink. Det kommer i sin tur att leda till kraftigt reducerad trafik. Dessutom så byts bärande balkar i bron mellan Slussen och Gamla stan ut mellan den 16 och 30 juli och det kommer leda till att trafiken på bron stängs av närmast Gamla stan. Vilket också påverkar gröna linjens resenärer.

År 2005 ledde en strejk till extrem trängsel vid Gullmarsplan station. Bild: Anders Wiklund/Scanpix/TT

Under arbetenas tid kommer tunnelbanetrafiken vara kraftigt reducerad mellan stationerna Skarpnäck och Skärmarbrink samt reducerad mellan Farsta strand och Gullmarsplan. SL räknar med kraftig trängsel på tågen och meddelar att resenärer blir tvingade att byta plattform vid Skärmarbrink och vid Gullmarsplan.

Under tiden kommer förstärkande busstrafik att sättas in i form av direktbussar från Skarpnäck respektive Kärrtorp till Gullmarsplan. De kommer gå på vardagar mellan 07 och 09 samt i motsatt riktning mellan klockan 16 och 18.

Mellan den 11 juni och 19 augusti ser resvägen ut som följer. Bild: SL

En resa som i vanliga fall tar 17 minuter kommer nu ta mellan 50 minuter och en timme, skriver Dagens Nyheter.

Om du tyckte att det här lät jobbigt så är det lika bra att du förbereder dig på nästa stycke. Under tiden då Söderströmsbron restaureras kommer gröna linjens resenärer dessutom behöva byta till röda linjen mellan Slussen och T-centralen. Det kommer innebära ökad trängsel även på den röda linjen.

Och så här ser resvägen ut mellan den 16 och 30 juli. Bild: SL

– Den allra värsta tiden kommer då vi även stänger Gröna linjen över Söderströmsbron, men det är en relativt kort period under högsommaren och vi hoppas att det ändå ska bli hanterligt, säger Mikael Nysten. 

– Vi stängde ju Röda linjen där förra sommaren och vi har försökt dra lärdom av de synpunkter och klagomål vi fick från våra resenärer då, fortsätter han.

På en vardag reser ungefär 300 000 personer på den gröna linjen söder om Gamla stan. Det är alltså dessa resenärer som påverkas. Om du däremot bor norr om T-centralen så kommer din resa inte att bli förändrad. 

Läs också om SL:s förhöjda biljettpriser här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store. ´

SL
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du påverkas av kaoset?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.