Måndag 27 Jun
Stockholm

Här är svaren på frågorna svenskarna undrar om nationaldagen

Svenska flaggans dag och nationaldagen firas den 6 juni
Kan du allt om den svenska nationaldagen?. Foto: Maja Suslin/TT (MONTAGE)

Sommaren har kommit och givetvis uppmärksammas Sveriges nationaldag den 6 juni. Men enligt Google verkar många svenskar undra en del kring den här helgdagen. Exempelvis när nationaldagen blev en helgdag. Tur för er – för vi har svaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är återigen dags att fira Sveriges nationaldag som sig bör den 6 juni. Trots att det är en nationell helgdag, eller en så kallad "röd dag", så har svenskarna många frågor kring den här högtiden. När folk undrar saker så vänder de sig till Google – och det är därifrån som vi hämtat vår statistik.

Här är svaren på frågorna ni ställt kring nationaldagen. Är ni redo?

Varför firar vi nationaldagen?

Den här frågan har egentligen två svar. Dels så valdes Gustav Vasa till kung den 6 juni år 1523 vilket blev startskottet på en svensk nationalstat. År 1809 skrev man dessutom den 6 juni under den regeringsform som gällde fram till 1974. Vill du läsa mer om anledningarna bakom nationaldagen kan du läsa mer om det här.

Svenska flaggans dag och nationaldagen infaller ju båda den 6 juni. Bild: Maja Suslin/TT

Vad är "svenska flaggans dag"?

Den 6 juni började på 1900-talet att kallas "svenska flaggans dag" och dessförinnan kallades dagen "Gustafsdagen" till minne av att Gustav Vasa valdes till kung. Det är med andra ord ett annat namn på det vi firar under vår nutida nationaldag – som inte blev officiell förrän 1983 då 6 juni kändes som ett självklart val.

Vilket datum är Sveriges nationaldag?

Kolla i kalendern! Skämt åsido så infaller Sveriges nationaldag, som sagt, den 6 juni varje år.

När blev nationaldagen en helgdag/en röd dag?

Det var inte förrän 2005 som vår nationaldag blev en helgdag – eller en så kallad "röd dag" – som alltså räknas som en söndag.

Så här firades nationaldagen i Kungsträdgården, Stockholm år 2013. Bild: Bertil Enevåg Ericson/TT

Hur firar man nationaldagen?

Det går att göra på lite olika sätt! Ungefär var fjärde svensk firar dagen på ett eller annat sätt. Många kommuner anordnar medborgarceremonier just den 6 juni för att välkomna de som blivit svenska medborgare under senaste året. Vanligt är också att folkparker eller liknande anordnar dagsfester med musik, dans och fika.

När skrevs svenska nationalsången?

Sveriges nationalsång "Du gamla, du fria" skrevs 1844 av Richard Dybeck i form av två strofer till en gammal folkmelodi. Intressant nog är inte sången en "officiell nationalsång" eftersom den inte genom politiska beslut antagits som nationalsång. Däremot har den en så pass stark kulturell status att den anses "som officiell" och används vid statsbesök och landskamper i exempelvis fotboll.

Det finns ytterligare två verser skrivna av Louise Ahlén år 1910 med målet att få texten att fokusera mer på Sverige än på Norden, men de sjungs väldigt sällan och anses normalt inte som delar av sången när den framförs offentligt. Så här ser de verserna ut:

Jag städs vill dig tjäna, mitt älskade land,
Dig trohet till döden vill jag svära.
Din rätt skall jag värna med håg och med hand,
Din fana, högt den bragderika bära.
Din fana, högt den bragderika bära.

Med Gud skall jag kämpa för hem och för härd,
för Sverige, den kära fosterjorden.
Jag byter Dig ej mot allt i en värld
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!

Vad gör kungafamiljen på nationaldagen?

Nationaldagen är en riktigt hektisk högtid för kungafamiljen. Traditionsenligt öppnar kungen och drottningen slottet för allmänheten med fritt inträde. Resten av kungafamiljen har lite olika uppdrag under dagen – bland annat ska kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöka Strömsholms slott medan prins Carl Philip deltar i högvaktsavlösningen vid kungliga slottet.

På kvällen medverkar hela kungafamiljen i det årliga firandet på Skansen i Stockholm. Dit reser de med hästspända paradvagnar och vinkar till allmänheten längs färden till Solliden, skriver Kungahuset på sin hemsida.

Delar av kungafamiljen samlad på nationaldagsfirandet på Skansen 2016. Bild: Maja Suslin/TT

Vad händer på Skansen?

Traditionsenligt så arrangerar Skansen en helkväll på nationaldagen – och faktum är att allt sänds i SVT från och med 20.00 på kvällen. Kung Carl XVI Gustaf högtidstalar och flera artister uppträder under kvällen – bland annat Darin, John Lundvik och David Lindgren. Firandet har skett årligen på platsen från och med år 1893, skriver Skansen på sin hemsida.

När firar samerna sin nationaldag?

År 1992 på Samerådets femtonde Samekonferens i Helsingfors beslutades det att firandet av samernas gemensamma nationaldag skulle ske den 6 februari. Datumet valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917, skriver samer.se.

Varför äter vi gräddtårta/jordgubbstårta på nationaldagen?

Faktum är att det inte riktigt finns några bestämda rätter som är starkt traditionsenliga med den svenska nationaldagen, däremot är gräddtårtan med jordgubbar en klassisk svensk sommardessert! När branschorganisationen Min Mat frågade vad svenskarna helst åt på nationaldagen såg listan ut som följer, enligt Köket.se:

1. Potatis/färskpotatis
2. Jordgubbar
3. Sill/strömming
4. Lax
5. Grönsallad
6. Färska örter som dill, persilja och gräslök
7. Ägg (inklusive omelett)
8. Mjuka ostar/dessertostar
9. Hårt bröd
10. Frukt och bär (utöver jordgubbar och rabarber)

Tradionellt svenskt superfika! Bild: Henrik Holmberg/TT

Det känns väl typiskt svenskt ändå?

Ha en trevlig nationaldag och hoppas du fick svar på dina frågor!

Visste du svaren på alla frågor i artikeln?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.