Måndag 27 Jun
Stockholm

Därför firar vi nationaldag den 6 juni

Svenska flaggans dag
Varför firar vi nationaldagen egentligen?. Foto: TT

Är nationaldagen en röd dag? Varför är den 6 juni Sveriges nationaldag? Och hur länge har det varit det egentligen? Hur många firar nationaldagen? Här är allt du behöver veta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan 1983 är den 6 juni Sveriges nationaldag, och sedan 2005 är det också en röd dag, vilket innebär att många svenskar är lediga just den dagen.

Men varför just 6 juni? Och varför kallas det också för ”svenska flaggans dag”? Här är allt du behöver veta!

Varför är 6 juni Sveriges nationaldag?

Det finns egentligen två anledningar till att 6 juni är speciellt. 

Den 6 juni 1523 var datumet då Gustav Vasa valdes till kung i Sverige. Många ser detta som det definitiva startskottet för Sverige som en modern självständig nationalstat, i och med att den så kallade Kalmar-unionen upplöstes. Att kalla 6 juni för ett slags födelsedatum för Sverige är med andra ord inte helt felaktigt. 

Vasas släkt skulle senare sitta på Sveriges tron i nästan 200 år. En stor del av den tiden är det man idag kallar ”stormaktstiden”.

Även den 6 juni 1809 är speciellt, eftersom man då skrev under den regeringsform som skulle gälla fram till 1974. I 1809 års regeringsform fastställs det att makten i Sverige ska vara uppdelad, och att riksdagen skulle bestämma om bland annat skatter. 

Varför firar vi?

Länge kallades 6 juni för ”Gustafsdagen”, till minne av att Gustav Vasa valdes till kung. Men det var först i slutet av 1800-talet som folk i allmänhet började uppmärksamma dagen. 

Under 1900-talet började 6 juni kallas för ”svenska flaggans dag”, och firades över hela landet. 

När man väl skulle inrätta en officiell nationaldag 1983 var valet av 6 juni enkelt, eftersom många redan firade då. 2005 blev nationaldagen en helgdag. 

De senaste åren har nationaldagen blivit allt populärare, och ungefär var fjärde svensk firar dagen på något sätt. Många kommuner anordnar medborgarceremonier den 6 juni för att välkomna de som blivit svenska medborgare under det senaste året. 

Är nationaldagen en röd dag?

Och kanske den viktigaste frågan av dom alla, är den 6 juni en röd dag? Och till mångas stora glädje så kan vi säga det – det är en röd dag och man är således ledig från till exempel skolan.

Här är några regler du ska följa om du möter en kunglighet


FIRAR DU NATIONALDAGEN?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.