Svenska flaggans dag
Varför firar vi nationaldagen egentligen? - Foto: TT

Därför firar vi nationaldag den 6 juni

Är nationaldagen en röd dag? Varför är den 6 juni Sveriges nationaldag? Och hur länge har det varit det egentligen? Hur många firar nationaldagen? Här är allt du behöver veta.


Sedan 1983 är den 6 juni Sveriges nationaldag, och sedan 2005 är det också en röd dag, vilket innebär att många svenskar är lediga just den dagen.

Men varför just 6 juni? Och varför kallas det också för ”svenska flaggans dag”? Här är allt du behöver veta!

Varför är 6 juni Sveriges nationaldag?

Det finns egentligen två anledningar till att 6 juni är speciellt. 

Den 6 juni 1523 var datumet då Gustav Vasa valdes till kung i Sverige. Många ser detta som det definitiva startskottet för Sverige som en modern självständig nationalstat, i och med att den så kallade Kalmar-unionen upplöstes. Att kalla 6 juni för ett slags födelsedatum för Sverige är med andra ord inte helt felaktigt. 

Vasas släkt skulle senare sitta på Sveriges tron i nästan 200 år. En stor del av den tiden är det man idag kallar ”stormaktstiden”.

Även den 6 juni 1809 är speciellt, eftersom man då skrev under den regeringsform som skulle gälla fram till 1974. I 1809 års regeringsform fastställs det att makten i Sverige ska vara uppdelad, och att riksdagen skulle bestämma om bland annat skatter. 

Varför firar vi?

Länge kallades 6 juni för ”Gustafsdagen”, till minne av att Gustav Vasa valdes till kung. Men det var först i slutet av 1800-talet som folk i allmänhet började uppmärksamma dagen. 

Under 1900-talet började 6 juni kallas för ”svenska flaggans dag”, och firades över hela landet. 

När man väl skulle inrätta en officiell nationaldag 1983 var valet av 6 juni enkelt, eftersom många redan firade då. 2005 blev nationaldagen en helgdag. 

De senaste åren har nationaldagen blivit allt populärare, och ungefär var fjärde svensk firar dagen på något sätt. Många kommuner anordnar medborgarceremonier den 6 juni för att välkomna de som blivit svenska medborgare under det senaste året. 

Är nationaldagen en röd dag?

Och kanske den viktigaste frågan av dom alla, är den 6 juni en röd dag? Och till mångas stora glädje så kan vi säga det – det är en röd dag och man är således ledig från till exempel skolan.

Här är några regler du ska följa om du möter en kunglighet


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
FIRAR DU NATIONALDAGEN?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.