Onsdag 22 Sep
Stockholm

Våldsam skogsbrand sprider sig i Västmanland: "Flyr lågorna"

En skogsbrand sprider sig i Västmanland.
En skogsbrand sprider sig i Västmanland. Foto: Peter Krüger / TT, Fredrik Persson / TT (Montage)

Nu kommer rapporter om att en skogsbrand brutit ut i Gnällbäcken, Västmanland. Elden kan i nuläget inte kontrolleras och räddningstjänsten har tvingats fly platsen. Branden befinner sig i samma område som drabbades hårt 2014.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2014 drabbades delar av Västmanland hårt av en skogsbrand. Branden som började den 31 juli i  Surahammars kommun, och som skulle ta 9 månader att släcka, kom att bli den värsta skogsbranden i svensk historia sedan 1950-talet.  

Nu sprider sig en ny skogsbrand i samma område, och räddningstjänsten har tvingats fly från lågorna, enligt SVT

Efter att larmet om branden vid Gnällbäcken i Rörbokom kom in vid 15:21 under måndagen begav sig räddningstjänsten till platsen. 15 enheter, bland annat från Sala och Västerås, ska ha tagit sig till platsen i ett försök att få kontroll på elden. Även tre poliser och en polishelikopter är på plats, skriver Expressen

Enlig Mats Länn, polis i Västmanland ser läget inte bra ut. 

– Det brinner ganska kraftigt och det är problem för räddningstjänsten. Det blåser, man har inte kontroll på elden, säger han till Expressen. 

Foton från skogsbranden. Bildkälla: Peter Krüger / TT

Branden sprids

Lågorna från branden ska ha hoppat över en väg och på så sätt har spridningen fortsatt. I nuläget är spridningen så våldsam att räddningstjänsten tvingats dra sig tillbaka från vissa områden, skriver SVT

Man har därför bett om mer resurser, bland annat om understöd från brandflyg. 

– Räddningstjänsten har retirerat några styrkor på grund av branden. Det är ganska allvarligt just nu, fortsätter Länn i intervjun.  

Kan vara fara för badande i Öjesjön

Öjesjön, en sjö i området, har blivit något av ett orosmoment. Den populära badplatsen drar nämligen många besökare som finns på plats även idag. Och det finns en stor risk att skogsbranden omringar besökarna, menar polisen. 

På grund av situationen har polisen gått upp i en så kallas särskild händelse och delar av Stockholms brandförsvar har rört sig till området för att assistera. Lyckligtvis finns det enligt polisen inga uppgifter om personskador.

– Brandbekämpning pågår, omfattningen har vi inte lyckats få någon riktig koll på, säger Tommy Wållberg, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till Expressen

Kommentera
Kopiera länk
Dela