Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rekordtemperaturer i helgen – nu varnar SMHI för värmen

- 08/06/2018, 10:13 -

I helgen kommer det bli mycket varmt i flera delar av landet. Därför varnar nu SMHI för de höga temperaturerna som kommer ligga på mellan 26 och 30 grader tre dagar i följd.

Maj 2018 går till historien som en av de varmaste majmånaderna någonsin. Och i helgen blir det ingen skillnad. Det är bara att fixa en plats i närmsta park, på en klippa eller stranden och njuta av vädret. 

På fredagsmorgonen gick SMHI ut med ett meddelande om höga temperaturer på flera platser i landet. Meddelandet går SMHI ut med om temperaturen om den maximala dygnstemperaturen är mellan 26 och 30 grader tre dagar i följd. Blir det ännu varmare kommer meddelandet höjas till en högre varning. 

Det kommer alltså bli riktigt svettigt främst i Östergötland, Kalmar län, Blekinge och Jönköpings län, men också på flera platser i Skåne. 

Även i Svealand blir det tillräckligt varmt för att packa ner badkläderna och bege sig till närmsta badplats. 

SMHI varnar för värme
I helgen blir det riktigt varmt. Bildkälla: Adam Ihse / TT

– Det är ganska varm luft som kommer upp från södra Europa. Det blir 28-29 grader, kanske till och med uppemot 30, från och med i dag, fredag, och de nästkommande två dagarna i södra Sverige, säger Olov Krogsäter, meteorolog på Storm till Expressen

Det kommer bli allra varmast en bit in i landet, eftersom kusten ofta kyls något av havet. 

Här är alla platser där SMHI utfärdat meddelande om höga temperaturer:

- Östergötland

- Kalmar län (inte Öland)

- Västra Götaland 

- Inre Dalsland

- Bohuslän 

- Göteborg

- Hallands län

- Kronobergs län

- Jönköpings län

- Västra Götaland

- Delar av Skåne

Glöm inte att dricka mycket vatten i värmen! Här kan du läsa om exakt hur mycket vatten du bör dricka när det är varmt