Resor utan telefoner
En bild på en strand och en hand som håller i en mobil - Foto: Unsplash/Pixabay

Nu inför researrangören Airtours mobilförbud på sina resor

Många spenderar nästan hela sin vardag framför en skärm. Mobilen, datorn och plattan. Men när vi åker på semester är det väl vardagen vi vill komma bort ifrån? Nu anordnas första mobilfria utlandsresan.


Att instagramma stranden, snapchatta poolen, kolla Facebook och mailen, det gör många under semestern – som egentligen är en tid till för att pausa från vardagen och koppla av. Idag innebär semestern ofta mer skärmtid än vanligt.

Nu lanserar svenska Airtours skärmfria resor. Airtours är den första svenska researrangören som anordnar den här typen av resor. De vill se att folk njuter av resan fria från digital uppkoppling. Den första och än så länge enda skärmfria resan går i höst till hotell Adonis på Kreta.

– Vi tror att det kan finnas ett intresse för en sådan resa, det är någonting resenärerna vill ha, säger Stefan Chatzopoulus, informationschef på Airtours, till Aftonbladet.

Han fortsätter.

– Jag tror att man upplever semestern på ett helt annat sätt utan sin skärm. Då tvingas man hitta på saker och umgås.

Det fungerar så att när det är dags att checka in på hotellet så lämnar du in alla medtagna skärmar i receptionen. Du får sedan tillbaka dem vid utcheckning när det är dags för hemresa.

Utan smartphone får du mer tid över för sällskapsspel. Bildkälla: Wikipedia

De största nackdelarna med att inte ha tillgång till sin telefon eller platta under semestern var enligt deltagarna att inte kunna hålla sig uppdaterad med nyheter och att inte kunna kolla sin mail. De största fördelarna var pausen från sociala medier och att bli mer närvarande, skriver Aftonbladet.

På semester används mobilen ofta som kamera. Många vill såklart ha bilder kvar för att kunna se tillbaka och minnas dagarna  i solen. Men om en inte äger en kamera, och sedan lämnar in alla skärmar vid incheckning? Oroa er inte, när du bokar resan ingår det även en polaroidkamera!

Ska du vara ledig och slappa i sommar? Missa inte årets sommarpratare, vilka det är kan du läsa här.

TV: Det kommer två nya Harry Potter-spel till din mobil

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du åka på en skärmfri resa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.