Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stor brand utanför Stockholm – vattenbombas av två flygplan

- 15/06/2018, 20:23 -

Det brinner för fullt i ett skogs- och markområde i närheten av Nacka, utanför Stockholm. Branden är ännu inte inom kontroll och orsaken till branden är oklar.

Under fredagen satte ett stort räddningspådrag igång efter att en storbrand utbrutit i närheten Svindersviken i Nacka, Stockholm.

Vid 19.40–tiden var ännu inte branden inom kontroll och förhoppningen är att den inte ska sprida sig mot begyggelsen.

Många brandmän på plats

– Vi har fyra stationer på plats med sex-sju brandbilar och sammanlagt cirka 20 man, säger Jan Möllerfält, larmoperatör vid Södertörns brandförsvar till Aftonbladet och fortsätter:

– Det brinner på ett berg. Det är oländigt och besvärligt.

Rökutveckling utanför Stockholm
Rökutveckling utanför Stockholm. Bild: TT

– Vi har sammanlagt cirka 30 brandmän plus yttre ledning på plats. Förhoppningen är att branden inte ska sprida sig mot bebyggelsen, säger Joakim Nyberg, larmoperatör på Södertörns brandförsvar till Aftonbladet och fortsätter:

– Det finns bebyggelse vid Vikdalsvägen och Klarabergsvägen och så vidare. Röken rör sig ditåt, men vi har inte beslutat att evakuera någon i nuläget.

Vattenbombare är påväg

Enligt räddningstjänsten är nu två flygplan nu på väg mot Stockholm från Örebro för att vattenbomba.

– Det är egentligen inte på grund av bränderna, det är tre brandhärdar, det är just på grund av den kraftiga röken, säger Nyberg.

Brandförsvaret varnar på Facebook

I och med närheten till bebyggelser har Södertörns brandförsvar nu valt att varna människor i närområdet via sin Facebooksida.

”Röken är inte bra att andas in. Stäng därför dörrar, fönster och ventiler om du bor i rökdrabbat område”, går det att läsa.

Artikeln uppdateras.

TV: Våldsam skogsbrand sprider sig i Västmanland: "Flyr lågorna".