Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lootlådor i tv– och dataspel kan bli olagligt

- 17/06/2018, 19:18 -

Spelar du tv- eller datorspel?? Då känner du säkert till fenomenet "lootlådor". När den nya spellagen träder i kraft nästa år kan försäljning av framslumpat innehåll från lootlådor bli olagligt.

Nästa år så träder den nya spellagen i kraft och i och med nästa år så kan det bli olagligt att sälja vidare framslumpat innehåll från lootlådor. Det stod klart efter Lotteriispektionen och regeringens specialinsatta möte förra veckan, rapporterar P3 Nyheter.

Du som är bevandrad i tv- och dataspelsvärlden har nog full koll på vad en lootlåda är. Men för dig som inte vet så är det ett paket med slumpat innehåll som en spelare kan köpa för riktiga pengar.

Säljs vidare på svarta marknaden

Problematiken ligger i att innehållet från lådorna fortsätter ut på svarta marknaden där de säljs vidare i bland annat hemliga grupper på Facebook.

– Om det är så att det finns ett värde som omsätts utanför spelet, då är det ett spel om pengar som bedrivs utan tillstånd i Sverige och det är inte godkänt, säger Alejandro Firpo, statssekreterare hos civilminister till P3 Nyheter. 

Lootbox
En lootbox i det populära spelet Overwatch: Bild: Youtube

"Det är väldigt positivt"

När den nya spellagen träder i kraft kommer Lotteriinspektionen att få ökade möjligheter att sätta stopp för handeln. Varför? Jo för närvarande så omfattar lotterilagen endast svenska aktörer medan den nya kommer att omfatta alla aktörer som riktar in sig mot svenska konsumenter.

– Då har vi ju större möjligheter att säga att det här faktiskt bryter mot svensk lagstiftning och vi har en annan möjlighet att ta kontakt med Facebook för att ta reda på vem som har de här grupperna. Det är väldigt positivt, säger Marcus Aronsson jobbar mot illegalt spel på Lotteriinspektionen till P3 Nyheter.

Lootlådor redan olagliga i Belgien

Belgien har tagit krafttag mot lootlådor och deras justititeminister Koen Geens sa så här i ett pressmeddelande tidigare i år:

– Vi har gjort flera åtgärder för att skydda både unga och vuxna från att influeras för mycket av reklam för spel. Det är också därför vi måste säkerställa att både barn och vuxna inte blir konfronterade med lotterispel när de försöker att ha roligt i ett tv-spel.

TV: Nu slutar H&M att använda plastpåsar

Spelar du tv– eller datorspel?