WHO klassar nu datorspelsberoende som en sjukdom
Datorspelsberoende kan nu klassas som en psykisk sjukdom - Foto: TT

Nu klassas datorspelsberoende som en sjukdom av WHO

Spelar du väldigt mycket datorspel? Det kan faktiskt vara dåligt för dig. Nu klassas det faktiskt som en psykisk sjukdom av världshälsoorganisationen, WHO.


Du kanske känner någon som verkligen älskar datorspel och spelar väldigt mycket? Men visste du att det faktiskt kan vara skadligt? Nu kan det även diagnostiseras som en sjukdom.

För nu betecknar världshälsoorganisationen, WHO, datorspelsberoende som en psykisk sjukdom. Enligt WHO så kan en persons (som spelar väldigt mycket) spelande leda till att det går ut över bland annat hens familje- och personliga relationer men också jobb och spelandet kan får negativa konsekvenser, skriver Aftonbladet. 

WHO har ett klassificeringssystem som kallas för ICD, som står för International classification of diseases. I den senaste upplagan så finns det över 55 000 olika dödsorsaker, skador och sjukdomar och nu finns alltså även datorspelsberoende med där. 

Så här skriver Aftonbladet att datorspelsberoende beskrivs i den senaste upplagan av klassificeringssystem: 

"Ett mönster av återkommande spelbeteende som kan vara över internet eller utanför internet, som karaktäriseras av försämrad kontroll över spelandet, ökad prioritet av spelandet framför andra livsintressen och dagliga aktiviteter"

Men det betyder inte att man kommer få diagnosen bara för att man spelar mycket, utan för att någon ska diagnostiseras med det så ska det vara så att personen i fråga har en eller haft en onormal fixering av datorspel i minst ett år.

Om du spelar dator- eller tv-spel så känner du kanske till fenomenet "lootlådor"? Och när den nya spellagen träder i kraft nästa år så kan det bli olagligt att sälja vidare framslumpat innehåll från lootlådor. Om du vill läsa mer om det kan du göra det här. 

Eller så kanske du vill läsa den här artikeln: Ny forskning: Därför är gamers bäst i sängen eller se de sjuka bilderna som visar varför datorspel är så farliga.

/
WHO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du spela datorspel?
Tack för din röst!