Fobi för att resa kallas för hodofobi
Mår du dåligt av att resa? Då kan du ha hodofobi. - Foto: Michael Sohn/ Christine Olsson/TT

Rädd för att åka på semester? Då kan du lida av hodofobi

Brukar du känna ett tryck över bröstet dagen innan du ska åka på semester? Har du känt en plötslig rädsla precis innan du ska kliva på flygplanet eller sätta dig på tåget? Då kanske du lider av hodofobi.


Vet du vad hodofobi är för något? Inte?

När du skulle resa förra gången kände du då en plötslig rädsla precis innan du klev på flygplanet? Sitter du kanske nu och våndas inför att gå på tåget som går om en timme? Då kanske du lider av något som heter hodofobi. 

Men vad är då egentligen hodofobi? En person som lider av hodofobi är rädd för att resa. Rädslan visar sig vid tillfällen som när du är på flygplatsen, när du ska packa väskan eller när du ska checka in ditt bagage. Och kan visa sig som panikångest eller leda till att du får ont i magen, svettningar, andningssvårigheter och diarré, skriver hemsidan Health Central.

Men det finns sätt för att bli kvitt din hodofobi.

Så här blir du kvitt hodofobi

Hur blir du kvitt hodofobi? För att bota hodofobi så kan du behöva söka professionell hjälp. Men samtidigt så finns det flera olika sätt för att minska ångesten som uppstår vid resa. Hemsidan Health central har listat åtta sätt för hur du minskar chanserna för att din hodofobi ska visa sig. 

1. Planera din resa väl

Se till att du planerar hur din resa kommer att se ut. Använd en karta och märk ut hur din resa kommer att se ut samt se till att ringa flygbolag och hotell för att se till så att inga stressmoment kommer i vägen.

2. Var förberedd

Det finns flera sätt för att vara förberedd inför resan. Utöver att planera din resa så kan du boka plats på flygplanet eller tåget samt kolla på beskrivningar för hur det ser ut i ditt färdmedel för att vara mer avslappnad när du ska resa.

3. Ta den tid du behöver

Ge dig själv ordentligt med tid så att du inte behöver stressa eller missar din avgång.

4. Sov

Se till att sova ordentligt innan du reser eftersom att brist på sömn kan leda till ångest. 

5. Drick mycket vätska

Det är viktigt att du dricker mycket vätska eftersom att även vätskebrist kan leda till ångest.

6. Ta med dig mat

Precis som vätska och sömn är viktigt för att du inte ska få ångest är det även lika viktigt att du äter ordentligt. Se därför till att äta ordentligt innan och ta även med dig lite mat till själva resan.

7. Undvik alkohol

Om du har hodofobi så är det smart att skippa alkohol eftersom att även detta kan ge dig ångest. 

8. Res med familj eller vänner

När du väl ska resa så kan det vara en bra idé att göra det med någon som du litar på. Skulle en situation där du uppvisar tecken på att må dåligt uppstå så kan den personen hjälpa dig. 

Om du är känner dig nervös inför nästa resa kan det vara bra att verkligen se till att du förbereder dig för att minska oron. Nyheter24 hjälper dig att komma ihåg de nio allra viktigaste sakerna du inte får glömma innan du åker på solsemester.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att åka på semester?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

1 timme sedan
I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.