Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

beställer du öl på 12 olika språk

Nyheter | 18/07/2018 16:37

Ibland när solen gassar som bäst så finns det få saker som slår en kall öl. Men hur beställer du en sån när du är utomlands och dina språkkunskaper sviker dig i stundens hetta? Ingen fara, Nyheter24 listar hur du beställer öl på 12 olika språk.

Ni vet känslan... man är utomlands, solen gassar på och livet leker. Du börjar bli lite sugen på att ta en paus från all sightseeing och känner att det kanske vore på sin plats med något att dricka. Vatten funkar alltid men just den här gången så är du sugen på en kall liten öl, kanske alkoholfri, kanske inte.

Problemet? Du har ingen aning om hur du beställer en öl på det inhemska språket. Shit!

Oroa dig inte, sitt lugnt ner i båten – Nyheter24 listar hur du beställer x antal språk och några fraser som kan vara bra att veta om du tar en birka utomlands.

Man som dricker öl utomhus.
En svalkande pilsner i solskenet. Bild: Vidar Ruud AP/TT

1. Franska

Åh vive la republique! Du har alltså hittat till Frankrike och trots att du kan välja bland otaliga fina viner så vill du alltså dricka en kall bira istället. Men hey – vi dömmer inte.

Så här beställer du en öl på franska:

Une bière s'il vous plaÎt – (Yn biär sill voo plä)

2. Italienska

Rom, Milano, Cinque Terre eller Florens, ja var du än befinner dig i detta magiska land så kan det ibland vara skönt att svalka ned sig med en kall liten pilsner.

Vad säger du då? Jo, detta:

Una birra, per favore – (Ona birra pär fa-våre)

3. Spanska

Bienvenido a España!

Du har alltså valt att spendera lite tid i Spanien, vilken jäkla toppenidé ändå. Här finns det tapas, stränder, värme och fantastisk fotboll! Vet du vad som mer finns i den rödgula flaggans land? Jo – tröst släckare i alla dess former såklart!

Så här beställer du en öl på español:

Una cerveza, por favor – (Ona särveesa porr favår)

4. Portugisiska

En KAN tro att portugiserna skulle prata spanska, men ICKE. De pratar ju så klart portugisiska – men det vet ju redan du vid det här laget som befinner dig eller ska åka på semester till Portugal.

Här kommer i alla fall den gyllene frasen:

Uma cerveja por favor – (Oma serveja porr favår)

5. Finska

Som så många andra så kanske du kommer att befinna dig i vårt grannland till öst. Och vem kan klandra dig? Det är ett fantastiskt land att besöka!

Vi målar upp ett scenario framför oss. Du har varit och handlat i, låt oss säga, Helsingfors. Det är varmt, du är helt slut efter shoppingturen och det enda du vill göra är att bada lite bastu.

Men först så måste du såklart köpa lite öl som du kan ta med dig in i värmen. Men vad säger du då? Vi har frasen som kommer rädda dig.

Yksi olut kiitos – (Yxi åloot kiitås)

6. Ryska

Добро пожаловать в Россию! 

Eller välkommen till Ryssland som vi i Sverige skulle skriva det. Som ni redan vet så är det ryska språket lite småklurigt och alfabetet likaså. Men vi har iaf sett till så att du kan beställa en öl om du så skulle välja att resa till Ryssland i framtiden!

Одно пиво, пожалуйста/Odno pivo pozhalusta – (Ådnå pivo påzjalusta)

7. Nederländska

Så du har alltså valt att resa till Nederländerna. Du kanske har hamnat i Amsterdam under sommaren, vad vet vi? Om du har det och är sugen på en liten raket till öl så kan du säga denna fras:

Een biertje, alstublieft – (En bjirtje alstublyft)

8. Tjeckiska

Om du har rest till Tjeckien så är det nästan givet att det kommer att inmundigas inte bara en, utan kanske två, tre öl under vistelsen. 

Hur du beställer öl på bästa sätt? Så här:

Jedno pivo prosím – (Jädno pivå pråzim)

9. Tyska

Das is gut, jah? 

Klart du ska få lära dig hur du beställer en öl på tyska. Hur skulle man annars kunna ta sig runt i landet av lederhosen och ölfestivaler!

På tyska säger du såklart:

Ein bier, bitte – (Ajn B R bitte)

10. Polska

Det ska vara sagt att Polen är ett oerhört underskattat land att besöka. Det finns så många fina städer du kan hänga runt i och bara vara. Kanske ett levande Warszawa, ett soligt Gdansk eller mysigt Krakow – ja, möjligheterna är oändliga. 

Psst... sen så är det billigt också. Heh.

Men vad gör du om du vill få i dig en kall, mustig och fyllig öl? Jo du säger såklart denna fras:

Poproszę piwo – (Pråpåsche pivå)

11. Kroatiska

Blir det kanske en liten trip till Zagreb i sommar? Ja men i så fall kan det vara värt att veta hur du ska beställa dig en inhemsk, fin och kall öl va? Vi löser det!

Jednu pivu, molim – (Jedno pivo, målim)

12. Norska

Okej ja – nu undrar ni säkert varför Norge av alla länder är med på norska? Och anledningen är egentligen inte för att det finns något revolutionerande sätt att beställa öl där, utan för att om du säger fel så kan du råka bli utskrattad.

Vad du än gör... säg inte BÄRS i Norge.

Bärs betyder nämligen bajs, och ja... du förstår ju varför en kanske inte skulle vilja beställa det va?

Kunde du någon av fraserna?