Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Värmerekord i skånska Hästveda – nu varnar SMHI

- 27/07/2018, 10:16

Ligger du och kramar fläkten i sängen? Ja, det gör nog Hästvedaborna också nu när de slagit årets värmerekord med hela 34,6 grader.

Hästveda i Skåne slog värmerekord i veckan med den högsta temperaturen som hittills har mätts i år. Men de tror inte att värmen kommer lägga sig, för enligt prognosen kommer värmen att hitta i sig, och SMHI har gått ut med varningar på sin hemsida, skriver Kristianstadsbladet.

Under onsdagen och torsdagen fick de riktigt heta temperaturer i Kristianstadstrakten. Som allra högst mättes det upp till 34,6 grader. Det är ju inte direkt vanligt att vi får så heta dagar i Sverige, så det är föga förvånande att det är den högst mätta i år.

Den heta mätningen gjordes i Hästveda och som sagt, slog den ett nytt värmerekord.

– Nu har vi fått in mätningarna och 34,6 är det högsta som mätts hittills i år, säger Elisabeth Saarnak meteorolog på SMHI under torsdagskvällen till Kristianstadsbladet.

Den nya mätningen slog årets tidigare temperaturrekord som var i Uppsala. Där mättes det upp till heta 34,4 grader den 16 juli.

Den här nya mätningen slog även Hästvedas tidigare temperaturrekord som låg på 34,5 grader, som uppmättes 2010, berättar Sofia Söderberg, som även hon är meteorolog på SMHI, till Kristianstadsbladet. 

Nu när helgen är kommen så kan Kristianstadsborna vänta sig att värmen kommer hålla i sig, och värmeböljan kommer minst sagt hålla i sig.

– På fredagen blir det fortsatt varmt, med temperaturer runt 30 grader. Däremot blir det lite ostlig vind som väntar. Även på lördagen väntas det åtminstone 30 grader, säger Sofia Söderberg, till Kristianstadsbladet.

SMHI har nu utfärdat klass 2-varning i Skåne län utom Österlen. De gick ut med den efter att temperaturerna stigit över 30 grader i fem dagar eller fler, eller om den maximala dygnstemperaturen är mer än 33 grader eller mer i tre dagar eller fler. 

Klass 2 varningen är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer, och den är utfärdad även i Stockholms län, Roslagskusten Kalmar län utom Öland, Södermanlands län, Uppsala län, Västmanlands län och Östergötlands län.

Känner du att värmen påverkar dig? Det händer en massa saker med kroppen när det är såhär varma temperaturer, läs mer om det här. Det är också viktigt att ta hand om våra husdjur under de här varma dagarna, läs här hur du ska göra om du lämnar ditt husdjur ensamt hemma under en värmebölja.

Smälter du bort i värmen?