Extrem värme kan vara skadligt, glöm inte dricka vatten annars påverkas din kropp.
Så påverkas din kropp av hettan. - Foto: TT

Extrema hettan: Det här händer med din kropp i värmen

Just nu upplever Sverige en riktig värmebölja med temperaturer runt 30 grader. Men allt är inte frid och fröjd i värmen, den extrema hettan kan vara farlig, speciellt för hundar, barn och äldre. Så påverkas kroppen i värmen.


Senaste dagarna har innefattat gassande sol och höga temperaturer runt om i Sverige. 

Men när det är så här pass varmt kan också din kropp ta stryk. Den extrema hettan kan vara farlig, framför allt för hundar, barn och äldre. Hela kroppen påverkas av de höga temperaturerna, men ibland kan det vara svårt veta när kroppen är uttorkad, skriver SVT.

Vad gör hettan med din kropp? 

En varm kropp måste kylas ner när den blir överhettad, det gör kroppen automatiskt genom svettningar. Men kroppen behöver vätska för att kunna svettas. Får kroppen ingen vätska leder det till att kroppen inte heller kan svettas, vilket i sin tur leder till att kroppen inte kan kylas av. 

Då stiger temperaturen i kroppen. Vid extrema temperaturer slutar man helt svettas vilket är ett livsfarlig tillstånd. Man får vätskebrist och blodmängden till hjärtat minskar och har då inget blod att pumpa runt i kroppen. Då måste hjärtat slå fortare för att orka. 

Svettning orsakar också saltbrist vilket stressar hjärtat. 

När kroppen når en temperatur på över 42 grader får inte inre organen tillräckligt med blod vilket i värsta fall leder till yrsel, svimningar och döden. Tyvärr händer det att människor dör av den extrema hettan, framför allt äldre. 

Vad behöver man göra för att kroppen inte ska överhettas?

– Dricka vatten!

– Söka skugga!

– Kyla ner kroppen med ett svalkande bad eller dusch!

Ett varningstecken att hålla koll på är när du slutar svettas och huden blir röd och torr. Är du trött på värmen? Titta då på de här bilderna för att kyla ner dig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du tillräckligt med vatten i värmen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.