Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI varnar för kraftig åska – kan störa el- och telefontrafiken

- 10/08/2018, 09:48

Under dagen väntas kraftig åska som SMHI nu varnar för. Dessutom kan det bli mycket hårda vindbyar och kraftigt regn. Åskan kan ge stora störningar i el- och telefontrafiken.

Tidigt på fredagsmorgonen utfärdade SMHI fyra stycken klass-1 varningar för kraftig åska. Det är i Stockholms och Uppsalas län som det kommer att åska under fredagen, både vi kusten och inåt landet.  

Åskan kommer under fredagsförmiddagen och skurarna rör sig norrut under dagen. Förutom den kraftiga åskan kan det lokalt komma stora regnmängder och mycket hårda vindbyar. 

Blixt
SMHI varnar för kraftig åska. Bildkälla: Johan Nilsson / TT

För att SMHI ska utfärda en klass-1 varning krävs det att vädret innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. 

När SMHI varnar för åska innebär det att åskan blir så pass kraftig att den kan medföra stora störningar i el- och telefontrafiken, dessutom väntas åskan bli omfattande och frekvent. Det innebär också att det kan komma mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn. 

SMHI kan ändra varningen till en högre varningsgrad om prognosen ändras till ännu mer omfattande åska och kraftigare skyfall. 

Kvinna springer genom regn
Det kan också komma skyfallsliknande regn. Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT

I resten av landet ligger varningen för skogsbränder kvar, och runt Vänern och i inre Dalsland varnar man för klass 1 kuling. 

Fredagen ser ut att bli ganska molnig i stora delar av landet. I väst har temperaturerna sjunkit medan det i de östra delarna blir runt 30 grader. I norr har temperaturerna också sjunkit under 20-strecket och där ser det ut att komma en del regn.  

Även i Schweiz har vädret varit extremt. Ett regnoväder skapade en massiv flod av sten och lera som dränkte en by, här kan du se en video på händelsen.

Är du rädd för åskan?