Tisdag 30 Nov
Stockholm

Skola i Örebro inför totalt mobilförbud – kommer att beslagtas

Inför terminsstarten inför skolan ett mobilförbud.
Engelbrektsskolan i Örebro inför totalt mobilförbud. Ska skapa lugn i klassrummen. Foto: Pxabay/Google Maps

Eleverna på Engelbrektsskolan i Örebro kommer från och med i höst behöva lämna mobilerna hemma. Trotsar man mot det nya förbudet kommer telefonen att beslagtas.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Lagom till höstens terminstart kommer eleverna på Engelbrektsskolan i Örebro att få lämna mobilerna hemma. Inför terminen skickade skolan ut ett brev till samtliga av elevernas föräldrar. I brevet informerade man att skolan blir totalt mobilfri, skriver Nerikes Allehanda.

– Eleverna är i skolan för att lära sig – inte för att surfa, säger skolans rektor Torleif Ander till Nerikes Allehanda.

Drygt 800 elever går på mellan- och högstadieskolan och nu kommer alltså samtliga behöva lämna mobiltelefonerna hemma. 

– Vi kommer inte gå runt som poliser och visitera elever. Men vi kommer naturligtvis ta hand om alla mobiler, säger rektorn Torleif Ander till NA. 

Tanken med förbudet är att de vill skydda eleverna. Enligt Torleif är syftet med det nya förbudet att skapa en lugnare stämning i klassrummen så att eleverna kan fokusera på undervisningen istället för mobilen. Trotsar man mobilförbudet kommer telefonen att beslagtas, sedan får man den återlämnad vid skoldagens slut. 

Skolan har tidigare haft flera incidenter där elever filmats mot sin vilja. Beslutet om att införa ett mobilförbud skapas också för att alla barn och ungdomar som lever under skyddad identitet ska känna sig trygga. 

– Det finns också studier som visar att elever som har svårare att nå skolresultaten främjas av en mobilfri skolmiljö, säger Torleif Ander.

Flera skolor har redan förbudet

Personalen och övriga anställda på skolan kommer att ha tillgång till sina mobiltelefoner. Så om en vårdnadshavare vill få kontakt med en elev ska man gå via de anställda.

I Örebro kommun har redan flertalet grundskolor valt att införa ett mobilförbud. En del av skolorna väljer att låta barnen använda mobilerna på rasterna, medan vissa andra har samma regler som Engelbrektsskolan nu inför, det vill säga totalt mobilförbud. Rektorn Torleif Ander tror att förändringen kommer att göra eleverna gott. 

Är det rätt av skolan att införa mobilförbud?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela