Fredag 3 Dec
Stockholm

Magbakterien ehec – kan bli det största utbrottet i Sverige

Ett ehec-utbrott kan bli det största någonsin i Sverige
Magsjukeutbrott. Foto: Unsplash

Magbakterien ehec kan ge dig blodig diarré och magsmärtor. Nu har det rapporterats 50 sjuka, och lika många misstänks vara smittade. Det kan innebära det största utbrottet av bakterien någonsin i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu riskerar många att att drabbas av tarmbakterien ehec, som kan ge blodig diarré och vid allvarliga fall leda till njursvikt. Men främst barn är i riskzonen.

Utbrottet kan bli det största Sverige någonsin har varit med om, och just nu är Västra Götaland ett av de värst drabbade länen. Man misstänker att utbrottet kommer från något typ av livsmedel. Trots att flera myndigheter hjälps åt för att lösa bakteriepusslet, så är det ändå en väldigt komplex utredning. 

Cecilia Jernberg är mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten, och jobbar just nu med att kartlägga bakterien och utbrotten. 

Främst har de hittat bakterien i tarmar på nötkreatur. Så när man gödslar kan bakterien föras vidare. 

Vad man också har märkt är att bakterien trivs bäst i värmen, och när temperaturerna i vattnet ökar så höjs även risken för smitta och spridning på badplatser. Jernberg säger till GP att smittan sprids via badvatten, och att barn får lättare kallsup och om då bakterien finns i vattnet så får de i sig smittan.

Hon fortsätter:

– Mindre barn stoppar till exempel även oftare händerna i munnen och deras immunförsvar är inte färdigmognat, det är därför de är särskilt utsatta.

Ehec:s symptom beskrivs som en klassisk magsjuka med diarré och magsmärtor. 

– Om vi i detta utbrott skulle landa på runt 100 sjukdomsfall så blir det ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige. Men där är vi ännu inte idag, säger Jernberg till GP.

Bästa sättet att skydda sig från bakterien är att ofta tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Speciellt innan du lagar mat. Håll händerna borta från ansiktet, främst mun och näsa. 

Skölj grönsaker, sallad och frukt mycket noggrant. Om du äter kött så stek det noga och håll det råa köttet borta från andra livsmedel. opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk. Och om du är ute i hagen och myser med nötkreatur, tvätta händerna efteråt!

Det rapporteras att redan ett femtiotal personer har insjuknat, och lika många misstänks vara drabbade av magbakterien. Tvätta händerna!

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du skyddar dig från vinterkräksjukan, läs mer om det här.

Spritar eller tvättar du händerna?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela