Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart kan du bli av med din pollenallergi – med en tablett

- 23/08/2018, 14:56 -

Snart kan snorig näsa och rinnande ögon vara ett minne blott. Forskare har utvecklat en tablett som ska kunna bota din pollenallergi helt.

Är våren ett rent helvete för dig med ständigt kliande näsa, rinniga ögon och dåsighet? Då har vi goda nyheter för dig. Det kan nämligen snart vara slut på de jobbiga pollenbesvären. 

Ett danskt läkemedelsföretag med inriktning på allergi, ALK, har utvecklat ett vaccin mot trädpollen i form av en tablett, det skriver Jyllands-posten.

Målet är att allergin i bästa fall ska försvinna helt, men annars kommer man åtminstone känna lindring av sina symtom om man tar vaccinet. 

Kan ta vaccinet hemma

Det finns redan ett liknande vaccin för de som lider av pollenallergi, men det vaccinet består av en spruta. Du måste gå till läkaren flera gånger om året för att få sprutan och behandlingen pågår i tre till fem år. I början av behandlingen tas sprutan oftare och sen mer sällan. 

Men med den här nya tabletten skulle du slippa de frekventa läkarbesöken. Istället går du bara till läkaren en enda gång för att testa tabletten, fungerar den tar du sedan tabletten själv hemma en gång om dagen tills allergin är borta. 

Man nyser
Det nya vaccinet kan du ta hemma. Bildkälla: Anders Wiklund / SCANPIX/ TT

Nu har danska läkemedelsföretaget ALK som utvecklat tabletten skickat en registreringsansökan till tyska hälsovårdsmyndigheter för att få vaccinet godkänt för försäljning och marknadsföring i Europa. 

Enligt forskning från Sahlgrenska lider omkring var fjärde svensk av någon form av hösnuva och besvären kan vara riktigt jobbiga. 

Oklart när vaccinet kan börja säljas

Enligt Jyllands-posten har tio procent av alla allergiker i Europa så allvarliga besvär att de har svårt att upprätthålla ett ordentligt vardagsliv. Det är framförallt dessa personer allergivaccinet utvecklades för, det säger forskningschefen Henrik Jacobi på ALK till Jyllands-posten. 

– Även om dessa allergiker tar medicin mot sin allergi påverkas deras liv mycket, nu har vi skapat en behandling för dessa patienter, säger han. 

Vad det nya vaccinet kommer att kosta och när den kan bli godkänt är svårt att säga. Först måste ALK få vaccinet godkänt, sedan kommer ett pris förhandlas med alla länder i Europa. 

Om vaccinet skulle bli godkänt kan det börja säljas i de första länderna 2019, vilka det blir är ännu oklart, skriver Jyllands-posten

Har du någon gång funderat på om pollenallergi kan vara farlig? Här är allt du behöver veta

Är du pollenallergiker?