Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är det farligt med pollenallergi ? Här är allt du behöver veta

- 15/05/2018, 10:58 -

Många går just nu runt med kliande ögon och rinnande näsa. faktum är att var femte svensk lider av pollenallergi. Men är det farligt? Vad är det värsta som kan hända?

Pollensäsongen är här, och många som har besvär med allergier får en rejäl allergismäll nästan varje dag. Ögonen rinner, näsan rinner, allting kliar och man känner sig trött och dåsig – men kan det vara farligt med pollenallergi??

Vad är pollenallergi?

Pollen är små små korn som innehåller en växts könsceller. Pollen sprids med vinden eller med hjälp av djur för att befrukta andra växter och göra så att trädet eller växten kan föröka sig. Vill man vara riktigt äcklig skulle man kunna säga att pollen är trädsperma. 

När pollenkornen tar sig in i kroppen via ögonen, näsan eller munnen blir kroppen förvirrad. Pollen är inte alls farligt för kroppen, men kroppens immunförsvar tror att pollenkornet är en parasit, och att man därför måste försvara sig mot det.

Det är därför kroppen försöker ”spola ut” pollenet med rinnande näsa och ögon. Ungefär 20 procent av svenska befolkningen lider av pollenallergi i olika former. 

Kan det vara farligt med pollenallergi?

Det snabba svaret på den frågan är nej. Pollen är som sagt ofarligt för kroppen. 

Däremot kan en svår allergi påverka sömnen och det är ju aldrig bra. Sömnbrist kan leda till sämre reaktionsförmåga och koncentrationssvårigheter, något som kan vara farligt om du till exempel ska köra bil. Läs mer om sömnbristens faror här.

Om du känner att de receptfria läkemedlen inte fungerar, om din allergi börjar likna astmabesvär eller om din allergi fortsätter även när det inte är pollensäsong bör du gå till vårdcentral och kolla så att det inte är något allvarligt. 

Men om du "bara" känner att ögonen kliar och näsan rinner så behöver du inte oroa dig speciellt mycket. Gå till apoteket och beskriv dina symptom så får du hjälp att hitta rätt medicin. Se också till att vädra ordentligt hemma och skölja håret innan du går och lägger dig. Om du ska motionera så gör det på morgonen medan det fortfarande är dagg ute. 

Med andra ord behöver du alltså inte vara speciellt orolig. Det farligaste med att vara pollenallergiker är förmodligen att du tjatar så mycket om att du är pollenallergiker så att någon till slut klipper till dig.

MER: Här är några av världens konstigaste allergier!

Är du pollenallergiker?