Jättefästing har hittats i Sverige
Fästing hittad - Foto: TT

Jättefästing hittad i Sverige – större, snabbare och agressiv

Nu har den större, snabbare och den mer jaktsugna jättefästingen hyalomma påträffats i Sverige.


Den massiva hyalommafästingen har för första gången hittats i Sverige. När den är blodfylld så kan den bli drygt två till tre centimeter. Fästingen har burit på blödarfeber i några av de andra områdena där den påträffats, det rapporterar Sveriges radio Ekot.

– De är mycket snabba, och de är jägare som alltså inte väntar på sin värd utan aktivt letar efter en värd att attackera, När de är blodfyllda kan de vara upp till två eller tre centimeter stora, säger Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala till Ekot.

Känner av dig på nio meters håll

Så en vuxen hyalommafästing kan alltså känna av dig, en potentiell värd, på upp till nio meters avstånd och springa efter dig i mer än tio minuter, enligt European centre for disease prevention.

Man ska ha skickat ungefär 2000 fästingar för undersökning till SVA. Detta efter att allmänheten uppmanats att skicka in levande och döda fästingar.

Kommit hit med flyttfåglar

Man tror att fåglar kan vara orsaken till att fästingen kommit till Sverige. Att den kommit med flyttfåglar som kommer hit söderifrån.

Just den här fästingen hittas oftast i delar av Afrika, Asien och södra och östra delar av Europa. Så att den påträffas här tillhör alltså inte vanligheterna.

 Mer fästingar i Norrland än tidigare trott

Av de inskickade fästingarna så har det skickats in från 90 procent av alla Norrlandskommuner. Ann Albihn, som är laborator vid SVA och adjungerad professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, säger att det är överraskande. 

– Vi har väldigt starka indikationer på att det finns mer fästingar långt norrut och i fjällen, än vad vi har trott, säger hon till Ekot.

Men SVA har ett pågående projekt där de undersöker hur infektionssjukdomar påverkas av ett förändrat klimat. Sannolikheten att fästingen etablerar sig i Sverige är låg menar Ann. Men att på sikt med klimatförändringar kan det komma att förändras:

– Den här fästingen kanske hittar på något nytt trick för att klara av det lite tuffare svenska klimatet. Det kanske lär sig övervintra inomhus. De som överlever är de som anpassar sig, säger hon till Ekot.

Nyheter24 har i veckan skrivit om supermyggan som kommit till Sverige, läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.