Måndag 27 Jun
Stockholm

Nationella provet säljs på Instagram – för 10 000 kronor

Delar av höstens nationella prov ska ha läckt och säljs nu på Instagram för 10 000 kronor.
Delar av höstens nationella prov säljs på Instagram för 10 000 kronor. Foto: TT

Många högstadieelever har studerat inför sina kommande nationella prov. Men i ett försök att slippa plugga, så har ett Instagram-konto startats för att sälja delar av provet – för 10 000 kronor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Höstens nationella prov för årskurs 9 närmar sig. Men för de som kanske inte känner att de har koll på läget, så ringer lyckans klockor. Delar av provet ligger nämligen ute till försäljning på ett Instagram-konto. För 10 000 kronor. Skolverket har bekräftat på sin hemsida att det är riktiga delar från provet, men trots det ska provet kunna genomföras som det ska.

Lärare som läckt provet

Instagram-kontot, som hade hela 14 000 följare, påstod att det var en lärare som läckt informationen, och som ville ha 10 000 kronor för att dela med sig av provet. Men enhetschefen för nationella prov hos Skolverket, Anders Boman, berättar för Expressen att han tror det lutar mer åt att det är en elev som genomfört provet förra veckan som fotograferat sidorna med sin mobil. 

Men efter att Expressen rapporterade om kontots aktivitet så stängdes det ned direkt. Men ett nytt Instagram-konto öppnades kort därefter med ett liknande namn. Det nya kontot, som startades under tisdagskvällen, har även det lagt upp bilder som påstås föreställa delar från provet.

Enligt Instagram-kontot är det en lärare som läckt provet.

Kontot anmält tidigare

Lärare har anmält detta tidigare i år, men trots det har kontot fortsatt vara aktivt.

– Vi har polisanmält kontot redan i våras och har nu återigen kontaktat polisen för att uppmärksamma dem på vad som händer. Vi förväntar oss att polisen agerar, säger Anders Boman till Expressen. 

Den tidigare polisanmälan från i våras gällde enligt Expressen upphovsrättsbrott. 

Kan ändå göra provet

Mattias Ragert, presschef på Skolverket, bedömer att provet fortfarande går att genomföra som tänkt.

– Vi följer och undersöker förstås det här. Vi har också påtalat det här problemet för Facebook och Instagram men vi har inte fått någon återkoppling än vilket är ett bekymmer, säger Skolverkets presstalesperson Mattias Ragert till SVT.

Och även på sin hemsida bekräftar Skolverket att det är äkta bilder från "muntliga nationella provet i engelska, svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9" som har spridits på Instagram. Men att deras "bedömning är att provet fortfarande kan pröva de kunskaper som provet är tänkt att pröva".

Digitalisera nationella proven

För att förebygga ett spridande av nationella proven har Skolverket påbörjat en digitalisering av de nationella proven sedan hösten 2017, då de fick uppdraget av regeringen.

– Inom en framtid är det görligt. Det är ett gigantiskt projekt som går i mål 2022, säger Anders Boman till Expressen.

I dagsläget så bevaras proven på skolorna hos rektorer eller expeditioner.

Nyheter24 har tidigare skrivit om alla nationella prov som läckt 2018, läs mer om det här.

Hade du köpt facit?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.