Ulf Kristersson
Löfven säger nej till alliansregering. - Foto: Stina Stjernkvist/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Ulf Kristersson: "Löfven säger nej till alliansregering"

Ulf Kristersson fortsätter att försöka bilda en alliansregering men Stefan Löfven vägrar att stödja det. M-ledaren håller presskonferens 15.30 i riksdagen.


För en vecka sedan så fick M-ledaren Ulf Kristersson talmannen Andreas Norléns uppdrag att sondera för en ny regering och det ska han göra under två veckors tid. Nu har en vecka gått och de stämmer av om hur arbetet går. Tidigare sa Kristersson till Aftonbladet att läget är mycket komplicerat och att uppdraget inte är lätt.

– Jag ska göra allt som är lagligt och lämpligt, sa Kristersson då om sin ambition för att lyckas få till stånd en ny regering, skriver Aftonbladet.

Pressträff

Idag mötte M-ledaren talmannen för att berätta om hur det går med arbetet. Han har haft två veckor på sig och nästa deadline är den 16 oktober, nästa vecka. Direkt efter att mötet är klart med Norlén väntas Kristersson hålla en pressträff i riksdagen. 

M-ledaren konstaterar att Stefan Löfven och Socialdemokraterna säger nej till stöd för en alliansregering, skrev M-ledaren på DN-debatt tidigare. 

Men han ger dock inte upp utan fortsätter att försöka: ”Jag har också meddelat talmannen att jag nu går vidare med mina sonderingar, och att jag avser att använda hela den tid jag har fått till mitt förfogande. Mitt mål är fortsatt att bilda en alliansregering som är grundad i den reformagenda som Alliansen gemensamt har utvecklat och gått till val på”.

Stängt ett kapitel

– Jag konstaterar bara det som vi startade den processen för en vecka sen. Vi har ägnat mycket möda att diskutera med Socialdemokraterna. Men den dörren är nu stängd och då får vi i Alliansen prova andra vägar. Jag har sagt till talmannen att vi har stängt ett kapitel och öppnat ett nytt, säger Ulf Kristersson.

Spekulera kring SD

Och på frågan om Kristersson ska samtala med SD-ledaren Jimmie Åkesson svarar han: ”Jag för samtal med Alliansen”. Han fortsätter:

- Jag tänker inte spekulera kring om SD kommer att släppa fram en Alliansregering, avslutar han.

Är du osäker på vad som har hänt sedan riksdagsvalet för en månad sen? Nyheter24 har listat allt som hänt, här kan du läsa mer om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du i valet 2018?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.