Ulf Kristersson
Löfven säger nej till alliansregering. - Foto: Stina Stjernkvist/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Ulf Kristersson: "Löfven säger nej till alliansregering"

Ulf Kristersson fortsätter att försöka bilda en alliansregering men Stefan Löfven vägrar att stödja det. M-ledaren håller presskonferens 15.30 i riksdagen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

För en vecka sedan så fick M-ledaren Ulf Kristersson talmannen Andreas Norléns uppdrag att sondera för en ny regering och det ska han göra under två veckors tid. Nu har en vecka gått och de stämmer av om hur arbetet går. Tidigare sa Kristersson till Aftonbladet att läget är mycket komplicerat och att uppdraget inte är lätt.

– Jag ska göra allt som är lagligt och lämpligt, sa Kristersson då om sin ambition för att lyckas få till stånd en ny regering, skriver Aftonbladet.

Pressträff

Idag mötte M-ledaren talmannen för att berätta om hur det går med arbetet. Han har haft två veckor på sig och nästa deadline är den 16 oktober, nästa vecka. Direkt efter att mötet är klart med Norlén väntas Kristersson hålla en pressträff i riksdagen. 

M-ledaren konstaterar att Stefan Löfven och Socialdemokraterna säger nej till stöd för en alliansregering, skrev M-ledaren på DN-debatt tidigare. 

Men han ger dock inte upp utan fortsätter att försöka: ”Jag har också meddelat talmannen att jag nu går vidare med mina sonderingar, och att jag avser att använda hela den tid jag har fått till mitt förfogande. Mitt mål är fortsatt att bilda en alliansregering som är grundad i den reformagenda som Alliansen gemensamt har utvecklat och gått till val på”.

Stängt ett kapitel

– Jag konstaterar bara det som vi startade den processen för en vecka sen. Vi har ägnat mycket möda att diskutera med Socialdemokraterna. Men den dörren är nu stängd och då får vi i Alliansen prova andra vägar. Jag har sagt till talmannen att vi har stängt ett kapitel och öppnat ett nytt, säger Ulf Kristersson.

Spekulera kring SD

Och på frågan om Kristersson ska samtala med SD-ledaren Jimmie Åkesson svarar han: ”Jag för samtal med Alliansen”. Han fortsätter:

- Jag tänker inte spekulera kring om SD kommer att släppa fram en Alliansregering, avslutar han.

Är du osäker på vad som har hänt sedan riksdagsvalet för en månad sen? Nyheter24 har listat allt som hänt, här kan du läsa mer om det.

Röstade du i valet 2018?
Tack för din röst!