Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

11 sjukt roliga danska ord som är obegripliga för oss svenskar

Nyheter | 21/10/2018 15:40

Danska är ett väldigt lustigt språk. Därför har vi tagit tillfället i akt och listat 11 stycken roliga danska ord som du kan skratta gott åt!

Att svenska och danska är två helt olika språk är sedan länge fastslaget. Men skriftligt så ser våra två språk väldigt lika varandra ut till skillnad från när vi talar. För vi alla vet att vi knappt begriper varandra när det kommer till muntlig konversation.

Men danskan har, precis som norskan, några helt OBEGRIPLIGA ord i sitt språk. Vi på Nyheter24 har valt att lista några av de orden åt dig!

1. Spøg 

Man vill inte direkt vara ett spøg, men det är någonting man kanske gärna drar inför folk. Med det sagt så betyder såklart spøg skämt på svenska. 

2. Knallert 

Hur danskarna kom fram till att döpa skoter till knallert, ja det får vi nog aldrig veta. Men vi kan glädjas åt att det låter riktigt lustigt åtminstone.

3. Mås

Naturligtvis tänker vi svenskar såklart på en vit flygande attackmaskin som vill åt ens pommes frites när man sitter och tar det lugnt i parken. Men mås betyder faktiskt något helt annat på danska.

Mås betyder nämligen arsle hos våra grannar i söder!

4. Alfons

Heter du Alfons? I så fall kan du få det lite tufft i Danmark. Eller ptja, några danskar kanske skrattar till – värre än så blir det nog inte.

Men varför skulle de skratta då? Jo – för om man är en Alfons i Danmark, ja då är man en hallick.

5. Bøllebank 

Bøllebank behöver ingen längre beskrivning. Det betyder helt enkelt att man får stryk/en smäll.

6. Sommerfugl 

Kanske det vackraste danska ordet ändå. Sommerfugl betyder fjäril och hur bra passar inte det in egentligen? Bra jobbat Danmark!

7. Blæksprutte 

Den här kanske inte är HELT obegriplig, men ändå. Det är väldigt lustigt att bläckfisk kallas för blæksprutte på danska.

8. Snurre Snup 

Okej, den här är inte heller så obegriplig. Men vi bjuder på den ändå. Snurre Snup är nämligen Snurre Sprätt på danska. Hur kul? Haha.

10. Overskæg 

Det är inte en hemlighet att vi svenskar ibland blir avundsjuka på danskarnas förmåga att gå rakt på sak. Och rakt på sak gick de verkligen när de valde vad de skulle kalla en mustasch för.

Nämligen Overskæg.

11. Svangerskab

Vad kan svangerskab vara då? Hör och häpna – det betyder nämligen graviditet!

Danskarna är inte de enda som har helt obegripliga ord och termer. Norrmännen har även en hel del som vi kan skratta gott åt. Här kan du läsa alla dom!

Lärde du dig något nytt ord?