Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om Jordan B. Peterson

Nyheter | 26/10/2018 14:54

I kvällens Skavlan är en av gästerna psykologen Jordan B. Peterson. Han har vid flera tillfällen fått stark kritik för sina uttalanden om bland annat jämställdhet. Här får du veta mer om honom.

Jordan B. Peterson, 56, är en kanadensisk psykolog och författare. Just nu jobbar han som professor i psykologi på University of Toronto.

Han har blivit starkt kritiserad, bland annat efter att han lade upp en föreläsning på Youtube 2016, där han kritiserade en ny lag mot diskriminering i Kanada. Lagen har nu trätt i kraft och den innebär att det i Kanada är förbjudet att diskriminera med utgångspunkt i någons könsidentitet eller uttryck, det skriver SVT Nyheter

Jordan B. Peterson
Jordan B. Peterson är psykolog och nu gästar han Skavlan. Bildkälla: Lars Pehrson / SvD / TT

Peterson sa att lagen var farlig och riskerade att inskränka yttrandefriheten. Jordan B. Peterson är kritisk mot en hel del saker, bland annat: politisk korrekthet, feminism, "white privilege", kulturell appropriering och han är också osäker på om klimatförändringar sker på riktigt. 

Han har en hel del fans i Sverige och en del av personerna som håller med honom är medlemmar i det svenska Jordan Peterson-sällskapet.

Gästar Skavlan

I fredagskvällens avsnitt av Skavlan pratar han bland annat om jämställdhet mellan könen. Han säger då att jämställdhet kan vara både mycket farligt och att det är omöjligt att uppnå. 

– I Skandinavien finns de största skillnaderna i världen mellan män och kvinnor vad gäller temperament och intressen, och olikheterna har maximerats av Sveriges jämlikhetspolitik, säger han i programmet. 

Han förtydligar genom att säga att ju mer staten jobbar för jämlikhet, desto större skillnader i personlighet blir det mellan män och kvinnor. 

Jordan B. Peterson i Skavlan
Jordan B. Peterson i Skavlan. Bildkälla: SVT

Kritisk mot skilsmässor

Jordan B. Peterson pratar också om vad han tycker om skilsmässor, och han menar att en friare syn på skilsmässa hos par som fått barn tillsammans kanske inte är det bästa. 

– Vi vet att stabila, intakta, familjer med två föräldrar är det bästa för barn, säger han i Skavlan. 

Peterson säger också att han förstår att det inte alltid är lätt att vara tillsammans så länge. Fredrik Skavlan undrar om det inte bör vara ett personligt beslut att skiljas istället för ett beslut som ska omfattas av lagar, vilket Peterson tidigare antytt. 

– Det beror på om man tycker att lagar ska tala för barn. Barn kan inte tala för sig själva och därför är det nödvändigt att myndigheter talar för dem. Det är väldigt tydligt att barn som kommer från stabila familjer med två föräldrar klarar sig bättre i alla avseenden, säger Jordan B. Peterson i Skavlan.

Hör Jordan B. Peterson prata om jämställdhet i klippet ovan.

Skavlan sänds fredagar 21:00 i SVT1.