Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Skräckfilmer kan faktiskt skrämma ihjäl dig

Nyheter | 03/11/2018 22:27

Visst har du hört uttrycket att skrämma ihjäl någon? Ja – det kanske är dags att ta det på allvar. En ny studie visar nämligen att titta på skräckfilmer kan öka risken att få blodproppar.

Nu när mörkret börjar lägga sig över vårt avlånga land så brukar det vara väldigt populärt att slå på en skräckis och skrämma upp sig själv lite om kvällarna. Skräckfilmer är ju trots allt så mycket bättre när det är mörkt ute!

Läskig silhuett i mörk skog.
Många älskar skräckisar om vintern. Bildkälla: Pixabay

Men visste du att det, förutom på grund av det som sker på tv-rutan, kan finns anledningar till att vara lite rädd när man ser skräckisar? Det är nämligen så att din rädsla ökar risken för dig att få blodproppar, visar en ny forskning, skriver Illustrerad Vetenskap.

Risken ökar med 19 procent

Det är den holländska läkaren Frits Rosendaal som har valt att sätta skräckfilmerna på prov. Rosendaal lät 21 stycken människor titta på den populära skräckfilmen "Insidious" och tog blodprov på dem före och efter filmen. Resultatet är inget mindre än... ja, skrämmande.

Röda blodkroppar.
Röda blodkroppar fraktar syra till celler. Bildkälla: Pixabay

Det visade sig att testpersonernas blodproteiner hade ökat markant efter att de utsatts för tittandet. Men vad har det för egentlig betydelse då? 

Jo, ett protein som heter koagulations-faktor VIII hade ökat i testpersonernas kroppar till en överflödig mängd och när detta sker så ökar risken för att man ska få en blodpropp. Och som många redan vet så kan en blodpropp eventuellt vara livshotande.

Koagulations-faktor VIII

Proteinet som egentligen är till för att rädda dig är alltså det som kan ta kål på dig. Det funkar som så att kroppen, i livshotande situationer, ökar mängden av proteinet för att förhindra eventuella blodförluster. 

Men när det inte råder någon reell fara, till exempel när man ser på en skräckfilm, så är hjärnan inte riktigt med på noterna och ser till så att proteinerna utsöndras ändå. Vilket i sin tur ökar risken att blodet kan koagulera till en blodpropp, skriver Illustrerad Vetenskap.

Visste du till exempel 146 muskler jobbar tillsammans när kysser någon? Om det och mycket mer kan du läsa i den här artikeln.

Brukar du titta på skräckfilmer?