Lördag 22 Jan
Stockholm

Nya förslaget: Cyklister ska få cykla mot rött trafikljus

Cyklist på cykelväg
Nytt förslag: Cyklister ska få cykla mot rött. Foto: JESSICA GOW / TT / Tomas Oneborg/SvD/TT

Två nya regler för cyklister kan vara på ingång i Stockholm. Första regeln är att cyklister ska få cykla mot rött ibland. Andra regeln innebär att vid vissa tider så ska cyklister ha grönt och bilar rött. Förvirrande? Nyheter24 reder ut de nya reglerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Glada nyheter till alla cyklister! 

Ja, nu är det två projekt på ingång som ska testas av Trafikkontoret i Stockholm. Tanken är att det ska öka cyklisternas framkomlighet men framförallt deras säkerhet, rapporterar Expressen.

Regel ett – mot rött ljus

En av reglerna är att cyklisterna ska få cykla mot rött, om de ska svänga höger.

Anledningen till att de nya reglerna ska provas i Sverige är att de testats i andra länder. De har visat goda resultat gällande framkomligheten och säkerheten i exempelvis Danmark.

Exakt på vilka gator du kommer att få cykla mot rött (om du ska svänga höger) är ännu inte klart, men det ska testas vid vägar som har separata cykelvägar.

Regel två – "allgrönt"

Den andra nya regeln som ska provas är "allgrönt" för cyklister. Det kommer att innefatta att vid en viss tidpunkt ska alla cyklister, oavsett riktning, ha grönt. Samma tidpunkt ska övriga trafiken ha rött. 

Tanken med detta är att "tömma korsningen på cyklister" menar Miljöpartiets Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad. Det här kan i så fall innebära att bilarna kommer att få tillbringa mer tid vid trafikljusen.

– Det som är negativt är att bilarna får vänta lite extra på att cyklisterna först har fått åka i väg, säger Daniel Helldén till Expressen.

15 november

Ännu är förslaget inte fastställt, utan ett beslut får vi vänta på lite till. Men 15 november förväntas förslaget ett godkännande av Trafiknämnden. Spännande!

Kommer inte leda till fler olyckor?

Att nya reglerna känns lite krångliga är inte konstigt, det är ju nytt! 

Men Daniel Helldén tror inte att dessa ändringar skulle bli grund för fler olyckor och menar att trafikljusen nästan är 100 procent reglerade efter bilarna, skriver Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om nya reglerna för trafikanterna angående vilken sida du ska gå på. Ska du gå till höger eller vänster på en gångbana som delas med cyklister? Många har länge varit förvirrade men nu kommer en ny regel som ska ordna upp förvirringen. Här kan du läsa mer om det.

Brukar du cykla?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela