Nya regler för gångtrafikanter – nu måste du gå på vänster sida

- 15/10/2018, 14:42 -

Ska du gå till höger eller vänster på en gångbana som delas med cyklister? Många har länge varit förvirrade men nu kommer en ny regel som ska ordna upp förvirringen.

Det kan vara rätt så förvirrande när det kommer till vilken sida som du ska gå på när cyklisterna kommer i fullfart på en gång- och cykelväg. Så vilken sida av vägen ska du egentligen gå på för att göra rätt?

Det är regeringen som har tröttnat på att det uppstår diskussioner om vilken sida av vägen som cyklister och gående ska befinna sig på. De har därför infört en ny regel som ska förändra problematiken. Så vad säger egentligen regeln? 

Gående ska gå till vänster och cyklister ska cykla till höger. Så kommer någon i fullfart på vänster sida så har du nu en officiell regel på din sida. Du har alltså all rätt i världen att gå till vänster.

Ögonkontakt

Regeln är dock inte framtagen för att man enbart ska ha ett argument utan för att göra det säkrare för både gång- och cykeltrafikanter. Den kommer därför från och med idag att finnas med i Trafikförordningen. 

– Från och med måndag ska du gå på vänster sida på såna här gemensamma gång- och cykelbanor, så att du möter cyklisterna och kan få ögonkontakt med dem, säger Karlstad kommuns cykelsamordnare, David Nordström till SVT.

Cyklist och gående på en cykelväg.
Cyklister ska hålla till höger och gående till vänster. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Nyheter24 har tidigare skrivit om ett nytt förslag från EU som skulle innebära nolltolerans för alkohol i trafiken. Är du intresserad att läsa mer om detta så hittar du artikeln här.

Lag