Medicin, tjej som håller händerna för munnen.
Så här gör du för att undvika förkylning i vinter. - Foto: Isabell Höjman / TT & Spencer Backman/Unsplash

Det här kan du göra för att slippa förkylningen i vinter

Snörvlas det överallt runt omkring dig? Att bli smittad med en förkylning är aldrig kul. Det här kan du göra för att undvika smittan.


1. Håll avstånd

Har du blivit sjuk ska du hålla dig lite för dig själv för att undvika att smitta andra. Är du riktigt sjuk ska du givetvis stanna hemma från jobbet. Men det kan man ju inte göra för minsta lilla snuva. Då ska du istället se till att alltid nysa i armvecket och hålla ett visst avstånd till dina medmänniskor, det skriver 1177 vårdguiden. Att inte gosa in sig hos människor som är förkylda kan man också tänka på om man ännu inte blivit smittad.

2. Var noga med handhygienen 

När förkylningar går på skola och jobb är det extra viktigt att vara supernoga med handhygienen, det gäller både om du är sjuk och om du vill undvika smittan. Tvätta händerna noga med tvål och vatten, gnugga tills tvålen skummar! Det kan också vara bra att vara utrustad med handsprit ifall du inte alltid har tillgång till tvål och vatten. Sprita exempelvis händerna innan du ska äta. Annars räcker tvål och vatten bra, skriver 1177 vårdguiden.

Snyt dig i pappersnäsdukar som du sedan slänger. Bildkälla: Brittany Colette/Unsplash

3. Var noga med pappersnäsdukar

Vårdguiden tipsar också om att man när man blivit förkyld ska använda pappersnäsdukar som du slänger efter du använt dem. Släng näsdukarna i en plastpåse som du kan försluta. Då håller sig bacillerna isolerade. 

4. Ha en bra grundkondition

Det här är något du måste jobba på över tid. För att träna hårt gör din kropp mer mottaglig för infektioner. Men du har däremot ett bättre skydd om du har en bra grundkondition och är fysiskt tränad, det här tipsar överläkaren Stefan Branth om till Hälsoliv. 

Om du är fysiskt tränad står du emot infektioner bättre. Bildkälla: Matthew Henry/Unsplash

5. Ät mycket frukt och grönt

Statsepidemiologen Annika Linde säger till Hälsoliv att man ska trycka i sig riktigt mycket frukt och grönt i förkylningstider. C-vitamin håller slemhinnorna friska. Med all frukt och alla grönsaker får du också i dig en massa antioxidanter som är extra viktiga i förkylningstider. 

6. Stressa inte 

Stress under en längre tid sliter på immunförsvaret så se till att varva ner. Försök att sova sju till åtta timmar per natt och motionera gärna lugnt. Då kommer du stå emot förkylningar bättre, säger Stefan Branth till Hälsoliv.

Försök att inte stressa för mycket så håller du dig frisk. Bildkälla: Isabell Höjman / TT

7. Sluta röka 

Det finns väldigt få fördelar med rökning, och rökning påverkar också din förmåga att stå emot luftvägsinfektioner och svåra förkylningar säger Annika Linde till Hälsoliv. Vill du hålla dig frisk i vinter borde du alltså på allvar börja fundera på att fimpa. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blir du lätt förkyld?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.