En man på ett halal-slakteri
Vad betyder egentligen halal? - Foto: Lars Pehrson/TT

Detta är skillnaden mellan "vanligt" kött och halal-kött

Vad innebär halal? Och hur stor skillnad är det på "vanlig" slakt och halal-slakt? Här är allt du behöver veta.


Halal-slaktat kött är ett ständigt hett samtalsämne i Sverige och andra länder. Vissa ser slaktmetoden som helt oproblematisk, andra är tveksamma. 

Men vad innebär egentligen att kött är halal?

"Halal" är arabiska och betyder "tillåtet". Egentligen är det ett samlingsord för allt som är tillåtet inom islam, men här i Sverige använder vi det ofta för att beskriva mat och livsmedel. Motsatsen till halal är "haram", som betyder att något är förbjudet. 

Enligt islam får man inte äta kött av självdöda, eller strypta djur. Man får heller inte äta djur som äter andra djur – eller för den delen djur som dödats av ett annat djur. Även griskött och kött som inte slaktats i Guds namn är förbjudet inom islam. 

En halalslakt går till genom så kallad skäktning, alltså att djurets hals skärs av med kniv – samma slaktmetod används inom judendomen för att kött ska vara tillåtet att äta (kosher).

Enligt muslimsk sed ska kniven vara välslipad, detta för att dödandet ska gå så snabbt som möjligt. Kniven får inte slipas så att djuret ser det, och inga andra djur får bevittna slakten.

Djuret ska också varsamt och med lätthet föras till slaktplatsen, men får alltså inte släpa eller bära djuret. 

Vid slakten läses en bön upp och djuret vänds mot Mecka. 

Vid "vanlig slakt" är det också viktigt att djuret kan gå själv och att djuret bedövas. Däremot används inte kniv utan hagelgevär, kulvapen eller bultpistol.

I Sverige är det tillåtet med halalslakt så länge djuret är bedövat. Vissa menar att halal innebär onödigt lidande för djuret, medan ledande muslimer menar att det är tvärtom – att halal-slakt är mer värdigt mot djuret och innebär mindre smärta.

I slutet av 1800-talet uppstod en stor debattmot slaktmetoden, inte minst i kölvattnet av den växande antisemitismen i Europa. 

De senaste åren har debatten kommit igång igen – exempelvis är halal-slakt förbjudet i Danmark. 

Griskött

Griskött är förbjudet både inom islam och judendomen. Antagligen beror detta på det varma klimatet i de länder där religionerna uppkom – och hur snabbt griskött blir dåligt och farligt att äta. 

Både judar och muslimer hänvisar till Gamla testamentet, där man kan läsa följande i Femte Mosebok: 

"Men dessa får ni inte äta... : kamelen, haren och klippgrävlingen, ty de idisslar men har inga klövar... samt svinet, ty det har visserligen helt kluvna klövar men idisslar inte..." 

I kristendomen har dock grisen blivit ett okej djur att äta – kanske på grund av grisens historiskt sett starka ställning som boskap i Europa.

Källor: Islam.se / Jordbruksverket

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ätit halal?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.