Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Siddhartha Mukherjee: Det här är stressen som orsakar cancer

Nyheter | 16/11/2018 18:56

En av världens främsta cancerläkare, Siddhartha Mukherjee, gästar ikväll Skavlan och pratar om orsakerna bakom cancer. Han menar att stress kan leda till sjukdomen och berättar i kvällens program vilken typ av stress det rör sig om.

Både din genuppsättning och yttre faktorer, såsom stress, kan orsaka att du drabbas av cancer, det berättar cancerläkaren och forskaren Siddhartha Mukherjee i kvällens avsnitt av Skavlan

Det är inte den typ av stress som man kan känna inför ett viktigt prov i skolan eller inför en presentation på jobbet, utan det är den långvariga stressen som kan vara livsfarlig för hälsan. 

– Det finns andra former av stress, som biologisk stress vilket ger kronisk inflammation och orsakas av särskilda hormoner. Det är sådan typ av långvarig stress som orsakar cancer. Ordet stress är ur biologisk synpunkt ett samlingsnamn för många olika tillstånd, så många att själva ordet faktiskt blir meningslöst, säger Siddhartha Mukherjee i programmet.  

Siddhartha Mukherjee belönades med Pulitzerpriset för sitt stora verk Historien om cancer, som gavs ut 2014. Nu är han aktuell med en ny bok om våra gener: Genen - en högst privat historia. I den skildrar han och kartlägger det mänskliga genomet. Det är en personlig prägel på boken då han väver in en smärtsam historia om psykisk sjukdom i hans egen familj. 

Hör Siddhartha Mukherjee själv berätta i klippet ovan. 

Skavlan sänds fredagar 21:00 i SVT1.