Lördag 27 Nov
Stockholm

Självmord bland yngre har ökat: "Utvecklingen går åt fel håll"

En kvinna sitter framlutad
Självmorden bland unga har ökat. Foto: Pixabay

Utvecklingen går åt fel håll. Självmorden i åldern 15 - 24 har ökat och det verkar vara en växande trend. Ökningen är inte skyhög, men den är trots det både allvarlig och oroande.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var över 1500 personer som år 2017 valde att ta sitt eget liv, varav 149 personer var mellan 15 och 24 år. 

När Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid Karolinska Institutet har kikade närmare på Socialstyrelsens självmordsstatistik, såg man en ny och väldigt oroväckande trend.

Att titta lite närmre på självmordsstatistiken är något som görs varje år. Men trenden som märktes av detta år har inte setts till förut. 

Sedan 90-talet har självmord bland personer mellan 15 och 24 år ökat, rapporterar Aftonbladet.

Hur stor är ökningen?

– Vi har nu tillräckligt med data för att via trendanalyser konstatera en liten men signifikant ökning bland ungas självmord från ungefär 1994 till 2017. En ökning på knappt en procent per år, säger forskaren Gergö Hadlaczky till Aftonbladet.

Ökningen ligger alltså på lite mindre än en procent per år. Men oavsett hur "liten" eller "stor" ökningen är, så går det åt helt fel håll.

– Om det finns en ökande trend så är det en viktig signal på att utvecklingen går åt fel håll. Även om ökningen är knappt en procent per år är det allvarligt, fortsätter Hadlaczky.

Hur kan man inte sett detta tidigare?

Eftersom det här är något som pågått i flera år, så kan man undra varför detta inte framkommit tidigare. Anledningen till det är för att det innan inte har funnits tillräckligt mycket data för att göra en sån omfattande analys. 

Efter tre analyser kan man nu känna sig övertygade om att det är en trend, enligt Aftonbladet.

Vad ligger bakom ökningen?

Ännu har det inte gjorts någon studie i försök att ta reda på orsaken till att förändringen och ökningen. Men det finns det plan på att göra, bara att man ännu inte vet hur.

– Vi har inga planer på en större studie i nuläget men nu tror jag att det finns anledning att ansöka om medel för att undersöka varför det ser ut såhär, avslutar Gergö Hadlaczky till Aftonbladet.

Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-22 på telefon 0771-22 00 60.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela