Tisdag 25 Jan
Stockholm

Trafikpolisen: "Olagligt att köra bil med snö på biltaket"

Bil med skrapad ruta och tak, snötäckt bil. rött kryss och grön bock
Olagligt att köra bil med taket fyllt av snö. Foto: AP / TT Sergei Grits / Martina Holmberg / TT

Som vi vet är vintern här. Något man bör akta sig fö denna årstid är att ha för mycket snö på biltaket. Snö på taket räknas nämligen som last. Och som de flesta vet kan snö på taket falla ner på rutan, vilket gör det olagligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Äntligen är snön och vintern här! Ja, i vissa delar av landet i alla fall. Men med vintern kommer olika måsten, som kanske inte är lika skoj som att bygga en snögubbe?

För att skotta och exempelvis skrapa rutan är kanske inte mångas favoritsyssla? Men något du bör vara noga med i vinter är att ta bort snön från biltaket. Varför? Jo, annars kan du faktiskt vara olaglig.

Olagligt – räknas som last

Att låta snön ligga kvar på bilen när du drar ut och kör en sväng är olagligt och kan medföra ganska otrevliga konsekvenser, rapporterar SVT Nyheter. 

– Snö på taket räknas som last. Det vet ju alla som har snö på taket att det är flyktigt och kan falla ner på rutan, så det är olagligt, säger trafikpolisen Christer Sandberg till SVT Nyheter.

Hur noga är det?

Det beror lite på hur känslig man är för en böter. Men blir du stoppad av polisen för att ha snö på biltaket kan du få en böter på 1500 kronor, men det slutar inte där. Det kan också påverka körkortet.

Men sen handlar det ju inte om att "klara sig undan polisen". Oavsett om du blir stoppad av polisen eller inte så är du såklart fortfarande en trafikfara med snö på biltaket.

– Du kan ju orsaka en trafikolycka om snön som ligger på taket åker ner över bilrutan. Du måste ha fokus hela tiden när du kör bil men det går ju inte då. Konsekvensen kan ju bli att du förstör ditt eller någon annans liv, fortsätter Christer Sandberg till SVT Nyheter.

Skrapa rutorna

Det gäller även att vara noga med att skrapa rutorna i vinter, något som det i vanliga fall slarvas en hel del med, menar trafikpolisen.

– Då trappar man upp det ytterligare för då handlar det om vårdslöshet i trafik. Då blir det dagsböter och körkortet kommer att påverkas, säger Sandberg.

Extra uppmärksamhet från trafikpoliserna i vinter

Sandberg menar också att trafikpoliserna kommer vara extra uppmärksamma i vinter på både oskrapade rutor och bilar som kör runt med snö på taket. 

-Ser vi en bil där rutan inte är skrapad eller om någon har snö på taket så kommer vi att stoppa dem, avslutar Sandberg till SVT Nyheter.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att bostadsjätten Poseidon infört rökförbud i alla sina lägenheter. Det kan du läsa mer om här.

Har du körkort?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela