Lördag 19 Jun
Stockholm

Bostadsjättens nya införande: Rökförbud inomhus

Ciggarett med förbud över. Lägenhetshus
Förbud mot rökning inomhus i Poseidons bostäder. Foto: Shutterstock / Pixabay

En av landets största hyresvärdar Poseidon har 27 000 hushåll. Sen tidigare har det varit rökförbud i deras nybyggda lägenheter, men nu blir det andra bullar. 1 december träder förbudet mot rökning inomhus i kraft, gällande alla Poseidons lägenheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1 juni 2005 infördes rökförbud på alla serveringsställen inomhus i Sverige. Det blev även första gången alla rökare blev tvungna att gå ut för att få ta en liten rök, istället för att sitta kvar vid exempelvis middagsbordet på en restaurang. 

En stor omställning blev också alla uteställen och klubbar där folk tidigare rökte på dansgolvet. Det ändrades till en så kallad "rökruta", som kanske känns lite mer "självklar" idag? Oavsett om det känns självklart eller inte, så har rökningen i Sverige blivit mindre och mindre poppis med åren.

Rökförbud för alla hyresgäster

I Göteborg kommer det bli en extra kall vinter för rökarna, i alla fall om man har bostadsjätten Poseidon (en av landets största hyresvärdar) som hyresvärd. De har nämligen infört rökförbud inomhus för alla hyresgäster. Från och med? 1 december.

Det är över 27 000 hushåll som idag fått rökförbud, men helt nytt är det inte. Poseidon har sedan några år tillbaka haft rökförbud i de nybyggda husen.

"Tiden är mogen"

– Attityderna till rökning förändras. Vi ser att tiden är mogen nu, och ville flytta fram positionerna i frågan, säger Poseidons informationschef Linda Thorsson till Hem & Hyra.

Utomhus finns det dock inget förbud, än. Som rökare får man alltså ta en cigg på balkongen, uteplatsen och på gården utan att bli en rebell.

Vad händer om man bryter förbudet?

När det gäller Poseidons nyproduktioner har de fått veta av grannar som stört sig på att vissa har rökt inomhus, trots förbud. Enligt Thorsson har det hittills räckt att säga till tjuvrökaren på ett vänligt sätt. Men skulle det vara så att varken tillsägelser eller varningsbrev inte räcker till för att få en rökare att sluta röka inomhus, är det uppsägning som gäller.

– Vi tror inte att vi behöver ta i med hårdhandskarna, och vi kommer inte göra det i onödan. Men visst, kommer vi till ett sådant läge så är det inte omöjligt, fortsätter Linda Thorsson till Hem & Hyra.

Nyheter24 har tidigare skrivit om de farligaste rummen i hemmet. Här kan du läsa mer om hur du undviker att skada dig. 

Vad tycker du om förbudet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela