Tisdag 25 Jan
Stockholm

Här är Anders Eklunds nya krav på Englas mamma

Engla Höglund, Carina Höglund, Anders Eklund.
Englas mamma vill ha ett möte med Anders Englund för att få svar på frågor som hon bär på. Men mördaren vill att mötet ska ske på hans egna villkor. Foto: Polisen.

Det har gått 10 år sedan Anders Eklund mördade 10-åriga Engla, och Englas mamma söker fortfarande svar som bara ett möte, ansikte mot ansikte med Eklund, kan ge. Men för att ett sådant möte ska ske så måste det enligt Eklund vara "på hans villkor".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För tio år sedan skakades Sverige av 10-åriga Engla Höglunds försvinnande. Elva dagar senare skulle barnets orättvisa och tragiska öde nystas upp framför det svenska folket. 

I mitten av försvinnandet fann man Anders Eklund, som man idag vet har gjort sig skyldig till två kallsinta sexualmord och är dömd för barnpornografi.

Utöver mordet på Engla i Stjärnsund är Anders Eklund dömd för mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000. 

Lever med obesvarade frågor   

Tio år har gått sen mordet – Englas mamma Carina Höglund har fortfarande obesvarade frågor. Frågor som bara Anders Eklund själv kan svara på. 

Ett sätt att få svar på de frågorna skulle vara ett möte mellan Carina och Anders. Ett möte som Carina vill se äga rum och därför år efter år efterfrågat.

– Jag har fortfarande frågetecken om vad som har hänt, så jag vill träffa honom och prata med honom om det, säger Carina i en intervju med Expressen.

Men enligt Carina är det mötet något som Eklund vägrar och till och med känner sig "irriterad" inför. 

Hans krav är att sådant möte endast ske "på hans villkor".

Anders Eklund ansökte om tidsbestämt straff i år 

Eftersom det gått tio år sedan mordet på Engla, har detta år varit det första då Anders Eklund kunnat skicka en ansökan om att få ett tidsbegränsat straff på livstidsdomen som han nu avtjänar.

I samband med ansökan utförde Eklund en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningens slutsats visade att det föreligger hög risk för att Eklund ska återfalla i brott, enligt Expressen. 

I undersökningen står bland annat: 

"Han har vid upprepade tillfällen kontaktats av offrets mor som vill arrangera ett möte dem emellan. Eklund uppger att han blivit irriterad och om de ska träffas ska det ske på hans villkor", skriver Expressen. 

Om Carina Höglund någonsin kommer att få svar på de frågor hon bär på, kvarstår att se. 

– Det är klart att man fortfarande är ledsen. Det är mest saknaden av Engla och vetskapen om vad hon fick gå igenom som gör ont, säger Carina till Expressen.

Vem var egentligen Anders Eklund innan mordet på Engla? Enligt vittnesmål från tidigare arbetskollegor kunde Anders stå och onanera öppet. Det ryktades även friskt om Anders sexuella avvikelser. Läs mer om det här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela