Sjuk tjej, ont i magen, toalett, bakterie
Vinterkräksjukan är här för säsongen - Foto: Pixabay

Säsongens vinterkräksjuka är här – så undviker du att bli smittad

​Den mindre populära vinterkräksjukan är här. Och antalet smittade förväntas öka de närmaste veckorna. Men vad är egentligen vinterkräksjukan och hur undviker du att bli smittad?


Ja, tyvärr är det sant. Säsongens vinterkräksjuka är igång och antalet smittade förväntas att öka, enligt Folkhälsomyndigheten. Och det är inte bara inom vården som smittade förväntas öka, utan även i samhället.

Hur det främst visat sig att säsongen kommit i full gång är alla sökningar som gjorts på 1177 Vårdguiden angående vinterkräksjuka. 

Folkhälsomyndighetens uppmaning att säsongens vinterkräksjuka är här. Bildkälla: Faksimil Twitter Folkhälsomyndigheten

Hur lång är säsongen?

Säsongen för vinterkräksjukan är inte kort, tvärtom. Den sträcker sig nämligen från november ända till april. Men hur ser trenden ut de senaste åren?

– Vi har haft relativt milda säsonger de senaste fem åren och vi hoppas att detta är en trend som håller i sig, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Hon fortsätter:

– Vi vill påminna om betydelsen av att tvätta händerna med tvål och vatten för att inte sprida smittan vidare. Det minskar också risken att man själv insjuknar.

Det gäller alltså att vara extra noga med handhygienen för att undvika smittan.

Om vinterkräksjukan

Det är det mycket smittsamma caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan. En person som redan insjuknat kan utsöndra riktigt stora mängder virus genom kräkningar och sin avföring.

Viruset behöver inte smittas genom direktkontakt. Nej, det kan överleva väldigt länge i vår miljö och du kan smittas genom exempelvis textilier.

Spridning sker på olika sätt. Det kan vara direktkontakt eller indirekt kontakt med smittade personer. Men även om en frisk person äter av livsmedel som hanterats av någon som är eller nyligen varit sjuk kan leda till smitta.

Från att en person blivit smittad tills att sjukdomer faktiskt bryter ut är mellan 12 till 48 timmar.

Symptomen: huvudvärk, illamående, kräkningar, buksmärtor, feber och diarré. Men har man tur kan man bära viruset utan att drabbas av något av symptomen, skriver Folkhälsomyndigheten.

Varför smittas man trots att man använder handsprit?

Orsaken till att du kanske smittats av vinterkräksjukan trots att du varit flitig med handspriten är för att flera typer av handsprit helt enkelt inte har tillräcklig effekt mot vinterkräksjukeviruset. 

Eftersom det oftast är så stor mängd virus som behövs tvättas bort är det bästa att rengöra noggrannt med det traditionella: tvål och vatten. Därefter kan det vara bra att förebygga med handsprit. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om vinterkräksjukan men också hur du undviker att bli smittad. För att slippa krama toaletten nu när säsongen är här för den oerhört tråkiga sjukdomen så kan du läsa mer här om hur du håller dig undan på bästa sätt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft vinterkräksjukan?
Tack för din röst!