Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

22-åring häktad i Göteborg – misstänks ha förberett terrorbrott

- 14/12/2018, 15:52 -

Efter Säpos räd under torsdagseftermiddagen häktades idag en 22-åring i Göteborg. Mannen misstänks för förberedelse av terrorbrott.

Under torsdagsnatten gjorde polisen flera tillslag i västra Sverige. Tillslagen gjordes bland annat i Lilla Edets och Ale kommun och gällde misstänkta terrorkopplingar, enligt SVT. 

I samband med tillslagen förhördes flera personer, och en 22-årig man anhölls.

Idag har häktningsförhandlingar hållts i Göteborg

Misstänks på sannolika skäl 

Mannen har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott och grovt vapenbrott.  Brotten han misstänks för ger minst två års fängelse.

Mannens advokat, Michael Hansson, meddelar att mannen nekar till brotten och förhandlingarna kommer att fortsätta bakom stängda dörrar.

Den misstänkte mannen är inte tidigare dömd för något brott.

Tipset kom från ett annat land

Säkerhetspolisens chef Klas Friberg berättade igår att Säpo arbetat i minst tre veckor med ärendet. 

 – Vi har jobbat i en så kallad särskild händelse mot det här tipset som vi har bedömt som allvarligt, säger Klas Friberg i en intervju med TT.

Tipset som satte igång räden kom från ett annat land, enligt Friberg. 

– Vi har fått information från ett annat land, det är det som har satt oss på spåret här, sade han till TT. 

Kopplingar till internationell terrorism

Säpo har tidigare meddelat att ärendet är kopplat till internationell terrorism, men det är fortfarande oklart när eller på vilken plats det misstänkta terrorbrottet skulle ske, enligt SVT