Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

16-åring dömd för fortkörning – körde A-traktor i 113 km/h

- 18/12/2018, 18:26

Den högst tillåtna hastigheten att köra med en A-traktor är 30 kilometer i timmen. Inte konstigt att polisen stoppade en 16-åring i en A-traktor på en 100-väg körande i hela 113 km/h.

På sträckan i Ruskträsk, Lycksele, där en 16-åring körde med en A-traktor, är högsta hastighetsgräns satt på 100 kilometer i timmen. Kanske inte så konstigt att polisen stoppade 16-åringen? Inte just för att han körde i 113 kilometer i timmen, utan för att han körde så fort med en A-traktor.

En A-traktor får nämligen köra i som högst 30 kilometer i timmen. 16-åringen körde alltså 83 kilometer i timmen för fort. Inte illa för att vara en A-traktor att köra så snabbt?

Döms till böter

Nu har 16-åringen dömts till böter för hans påhitt. Kostnad? 2000 kronor. Brottet? Hastighetsöverträdelse.

Ja, att det var en hastighetsöverträdelse är ju inte mycket att tveka på. Och enligt Folkbladet är det heller inte helt ovanligt. Det ska nämligen fortsätta trilla in strafförelägganden kring olovlig körning av A-traktorer hos polisen i trakten. Bara i perioden från 2 oktober till 5 november var det fyra förare som stoppades.

Hur?

Frågan återstår ju fortfarande hur det ens är möjligt för en A-taktor att komma upp i den höga hastigheten när den ska vara anpassad att endast köra i 30 kilometer i timmen. Enligt polisen handlar det i flesta fallen om trimmade motorer. Så de olovliga körningarna gällande A-traktorer har oftast motorer som blivit manipulerade på något vis, rapporterar Folkbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om ett förslag om att epa-traktorer ska gå att köra i snabbare hastighet än vad det är tillåtet nu. Det ska handla om en frihetsfråga och att alla på landsbygden ska få röra sig fritt. Men känns hela 50 kilometer i timmen rimligt? Här kan du läsa mer om det förslaget.

Har du kört A-traktor?